Орешарски: По-изгодно ще е да завършим АЕЦ "Белене"

  • 31 май 2013 06:17

  • 6884
  • 55
Орешарски: По-изгодно ще е да завършим АЕЦ "Белене"
© Булфото

През 2009 година Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г истерично обясняваше как са му завещали 2,2 милиарда лева задължения. Сега само искът на „Росатом” за спирането на АЕЦ „Белене” е 2,4 милиарда лева.

Това каза министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 пред БТВ. Един иск – този, който с голяма степен на достоверност ще бъде спечелен от отсрещната страна, ако не за тази сума, за някаква друга сума, продължи Орешарски. Дори тогава – мащабността на иска е толкова голяма, че едва ли може да спим спокойно, ако сумата не е 2,4 милиарда лева, а – два милиарда лева. Очаква се неизпълнение на приходите в бюджета с около 1 милиард лева. Днес една от първите цифри, които ми съобщиха, е, че приходните агенции очакват неизпълнение на приходите със суми от порядъка на един милиард лева. В разходите – едва ли ще съумеем да направим чак такива спестявания; напротив, аз вече поех такъв ангажимент през есента да направим подсилване на бюджетите на най-бедните български граждани, свързани с първокласниците, както и с енергийните помощи през октомври. Ще бъдем в напрежение тази година, все още вярвам, че можем да си съберем дефицита, както е по-закон. Ще засилим приходната част, убеден съм, че в края на годината ще има резултати, но е рано за твърди ангажименти.

Приходите очевидно няма да се изпълнят. Нашият стремеж ще бъде – да свием тази дупка от един милиард лева на по-малко. Предстои доста сериозна работа с приходните агенции така че да нормализираме тяхната дейност. Общото ми впечатление е, че има доста отслабване на администрацията, каза Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Той отбеляза, че новото правителство - има да плаща много неща. Заем от малко над 800 милиона лева, беше взет февруари, обърнете внимание - за шестмесечен срок, така че август щеше да го плаща следващото правителство. През август ни предстои да изплатим тези 800 милиона лева и отделно – правителството е забавило плащането на вноската в Международния валутен фонд, която е около 600 милиона лева. Те се плащат тази година, но очевидно правителството е предпочело да се платят от следващото. Така че – ето милиард и четиристотин милиона лева. Не се оплаквам, само го споменавам: ще платим още 600 милиона лева, както и 800 милиона лева заем, и станаха 1,4 милиарда – до тук – каза Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

За АЕЦ „Белене” – трябва да актуализираме анализите; разчетите за прогнозно потребление след 10 – 15 – 20 години; отново да проверим дали сметките на HSBC са актуални към днешна дата. Трябва да видим – как след 7 – 8 години как тази централа ще се вмести в нашата енергийна система, каза още той. Специалисти са обяснявали, че не е толкова просто една такава централа да влезе в цялата енергийна система. Освен това – това не е проект, който тепърва ще стартира. Това е проект, в който са вложени много средства, проект, по който трябва да платим тези милиарди. Трябва да се отчита – дали е по-евтино да се откажем и да платим тези суми, или – да завършим „Белене”. Аз имам усещане, че по-изгодният вариант ще е да завършим „Белене”, но – нека не бързаме, каза Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Препоръките на ЕК са в 7 област, общо – над 20. От всички тях има едно несъответствие между програмата, която гласува парламентът, и препоръките на ЕК. Всички останали препоръки почти се покриват с мерки, които са заложени в програмата на правителството. Една част от препоръките – и по формулировки са много близки. Това не ме изненадва, защото рационалният подход е рационален и не може да се прояви по сто начина. Ние сме вписали, че ще спрем темпа, с който се увеличава възрастта на пенсиониране, поради много фактори, свързани със специфичната обстановка у нас. Високата младежка безработица е един от тях, разкри премиерът. Увеличаването на срока за пенсии означава – затруднен достъп на младите хора до работа. Освен това – средната продължителност на живота – при нас е доста по-малка. Средната възраст на живот у нас е по-ниска, отколкото в напредналите страни. Ще дискутираме в ЕК. Не мисля, че една мярка в трудовия пазар ще затрудни взаимоотношенията ни. Всички останали са или – напълно съвпадащи или – близки по смисъл, каза Орешарски.

По думите му – мит е било, че сме остров на стабилността. Може да сме остров на стабилност само на фона на държави, които по същество фалираха. Доста държави от южната периферия. Силно съм убеден, че няма да стигнем до там, но за съжаление ни предстои труден период на разчистване на заварени задължения, завърши Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6884 55

Свързани новини

Коментари 55

Добави коментар

2013.09.06 | 08:29

55
Искам да стана член на БСП,искам иаз да консултирам и да вземам комисионна от АЕЦ.НАРОДЕ ПРОСТ, НЯМА ЛИ ДА СЕ СЪБУДИШ !!!
прост народ слаба държава

2013.06.07 | 16:42

54
значи искате да ми кажете че в момента спират веи централите защото има излишък на ток и няма какво да го правим щот и не изнасяме за Турция вече и те искат втори AEЦ да строят от ясно по ясно е че някои ще лапне големи комисионни от този проект а после простия народ ще им плаща глупостите които правят немога да повярвам че някои разумен гражданин го подкрепя това нещо

2013.06.07 | 16:42

53
Първо искам да попитам, кой ги изхарчи тези пари и какво се вижда насреща? После искам да попитам, какво ще правим с тока от Белене? Има 2 възможности, едната е да го изнасяме за жълти стотинки и централата да работи на загуба, другата е изобщо да не работи...В момента България е само с 1 блок от Козлодуй( ако се пуснали вече другия, някой да ме поправи), ТЕЦ-овете са с ограничение на производството, ВЕИ-тата също са с ограничение.. Така ще се окаже, че ще имаме свръхизлишък в пъти по-голям от излишъка, който имахме тази година и ще го изнасяме безплатно на съседите по спогодбите там за излишък, с цел да не се получи срив във енергийната система, като ще се надяваме един ден и те да имат подобен излишък за внасяме от тях...
Бай Данчо

2013.06.07 | 15:41

17
Зощо ми се стори че Орешарски говори за анализ на нужди след 7 -8 години на ел енергия.

2013.06.07 | 16:40

52
Протестите през февруари бяха платени и организирани! Вижте хронологията, колко проекта на БСП и Русия Бойко спря и го направи умно защото нямаме пари за тези проекти! Дерзайте сега! Крете*ни!
Бай Данчо

2013.06.07 | 15:42

19
Я виж тиии платени и организирани били протестите....ми не знаех ....Колко ли са взели тези дето изгоряха като факли.....тц.....тц....тц....

2013.06.07 | 16:07

51
Нямам думи за циничното изказване на Г-н Орешарски по повод Белене! По неговите думи делото от наша страна ще бъде загубено,поради което е по изгодно да се строи АЕЦ "Белене".НЕ! НЕ! народа няма вина за алчността на двама души.Който е подписвал договорите да си носи последствията,а не да заробват нас и децата ни с още по-високи сметки!Нагло, много нагло!
Коментатор

2013.06.07 | 16:07

50
За кое Белене говори Орешарски ,за концлагера ли?

2013.06.07 | 16:07

49
Олигарски, имаше референдум по въпроса. Забрави ли? Нали щяхте да зачитате мнението на хората?
Гюро Михайлов

2013.06.07 | 16:06

47
След въвеждане на пълната забрана за тютюнопушенето в Пловдив са фалирали 60 кръчми. Освен това хиляди души от града под тепетата са останали без работа. Към момента бизнесът под тепетата е "загробил" близо 300 000 лева за градини, където да се пуши. А за едно място за персонал в заведение кандидатстват по 300 души. Дори непушачите се жалват, че вместо да се радват на чистия въздух в заведенията, излизат навън заедно с пушачите, за да не скучаят сами на масите. Всичко това от Боковите простотии. И това е най- малкото. Аман вече от неговото наследство!
AJ4A

2013.06.07 | 16:07

48
Ако това е истина излиза, че в заведенията работят средно по 15-20 човека, така ли????? А на тези, които излизали навън за да не скучаели бих казал, че сами са си излбрали подобна компания, която ще предпочете цигарения дим пред приятелите си!!!! Убеден съм обаче, че всъщност това са болните фантазии на един ЗАКЛЕТ БОЛШЕВИК, който толкова си е загубил разума, че очаква да му повярваме, че пушачите и непушачите в Пловдив дори 5 минути не бипа могли едни без други, щом са отишли на заведение. Любопитно би било, ако на някой му се доходи до тоалетната ........... и там ли ще го последват, че да не скучаят сами на масата?!?!?! Жал ми е за Вас ........ макар да осъзнавам, че положението Ви се дължи основно на Вас самия - като гледам болният Ви мозък, представям си какво ви е дереджето. Опитайте се да бъдете поне малко нормален и проевропейски настроен човек другарю, малко позитивизъм може и да Ви помогне да излезете от психическия срив, в който явно се намирате!!!!
Сакън

2013.06.07 | 16:06

46
Който не иска Белене иска Бойко. А, нема нужда!
Гюро Михайлов

2013.06.07 | 16:04

45
ГЕРБ е най- мъжката „партия” на света: ББ, ЦВ.ЦВ., Цецко Цачев, Фидосов и всякакви други сбъркани елементи. Аман от дефектирал матрял.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини