Плевнелиев е подписал указ, с който предлага Орешарски за премиер (галерия+видео)

  • 28 май 2013 09:35

  • 7896
  • 59
Плевнелиев е подписал указ, с който предлага Орешарски за премиер (галерия+видео)
©

В изпълнение на Конституцията на България възложих на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 да състави правителство. Вече подписах указ, с който предложих на НС г-н Орешарски за министър-председател. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на пресконференция.

Това правителство трябва да се справи с много проблеми - демографски срив, подобряване на бизнес средата, подкрепа на малкия и средния бизнес и много други. Хората не вярват достатъчно на политиците, в това число включвам и себе си, каза още той.

Надявам се много скоро да имаме избрано от НС правителство, което да започне работа бързо, каза Плевнелиев. 

Предвидимостта и институционалната култура са важни въпроси, отбеляза Плевнелиев. Приветствам стремежа на Орешарски да постигне широка основа на консенсус в подкрепа на правителството. Сега е изключително важно ангажиментите, които поема Орешарски, да отговарят на обществените очаквания. Не трябва да започваме винаги от началото, трябва да запазим постигнатото, отбеляза Плевнелиев. Там, където има успехи, важно е да ги надградим, посочи той. Всички институции сме длъжни да отговорим на очакванията на обществото, посочи Плевнелиев.

Пожелавам ви успех, г-н Орешарски, на вас и на вашия екип. Пожелавам летящ старт на кабинета ви. Още веднъж - Успех!, каза още държавния глава.

Основният критерий при избора на министри и вицепремиери е професионалната експертиза, заяви Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Опитах се да обясня на президента логиката на проекто-кабинета. Обстоятелствата и бързината, с която беше създаден кабинетът, ни даде една възможност да очертаем акцент – диалогът с гражданското общество и съобразяване с настроенията на обществото, посочи Орешарски.

„Благодаря за бързата реакция на президента. Аз ще направя всички усилия да установя един добър тон и добро взаимодействие между институциите”, каза Орешарски.

По думите му фигурите на вицепремиерите трябва да подчертаят първостепенната важност, която те отдават на задълбочаване на партньорството със страните от европейската общност и структурите на Европейската комисия.Основният критерий е експертиза, професионализъм, опит, възможността тези специалисти да се справят с тежка работа, която предстои в следващите няколко години. От друга страна - акцентът, който поставяме, чрез специални усилия за привличане на външни инвестиции, каза Орешарски.

Бързината, с която беше съставен кабинетът, ни даде възможност да подчертаем друг акцент, на който ще разчитаме, диалога с гражданското общество. Благодаря на президента за неговата бърза реакция. Искам да го уверя, че при евентуално успешно гласуване утре, ще направя всички усилия да установя добър тон и взаимодействие между институциите, в т.ч. и Президентството, каза Орешарски.

Президентът даде думата и на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, който изрази радостта си от бързото формиране на правителство. Програмата има три основни стълба - възстановяване на демократичната държавност, второ - икономическо развитие, трето - социална справедливост и солидарност. Г-н Орешарски имаше много силно разбиране и от моята политическа партия като мандатоносител за формиране на кабинет от силни професионалисти, независимо дали са членове на една или друга партия или са хора, които имат опит в администрацията, частния сектор, които споделят програмните намерения на правителството, готови са да носят отговорност. Има много силна вътрешна логика в структурирането на позициите. Същото се отнася и за Министерството на финансите. Има силно желание от г-н Орешарски за много ясни професионални критерии, особено в министерствата, които работят с европейските фондове. Днес разбирам, че служебният кабинет е излязъл с тревожен доклад за възможността да бъдат изгубени почти един милиард от средствата, които се полагат за България, каза Станишев. Наред със спешните мерки, в енергетиката, кабинетът трябва да се захване с бързо договаряне, и то публично, в диалог с Народното събрание, президентската институция със споразумението с ЕС, каза още лидерът на БСП.

Последвайте канала на

7896 59

Свързани новини

Коментари 59

Добави коментар
ами България?

2013.05.29 | 15:41

59
Новата (стара) тройна коалиция постоянно мрънкат как разбили ГЕРБ, Бойко го изритали и т.н. Симпатизантите им блеят в подръжка същото. Майната му на Бойко и на ГЕРБ, обаче аз не чух с България кво ще правят? Щели да дадът енергийни помощи на най-бедните. Ми то в България само циганите и пенсионерите вземат енергийни помощи. А парите се вземат от ... работещите. Нямало да се увеличава тока - ами НЕК е източен от партиймите фирми и партийните мегапроекти и това нещо трябва да се ПЛАЩА. Ако не е с увеличение цената на тока, ще го платят от бюджета, демек от данъците на хората, т.е. ... пак от работещите. Щели да създадът стотици хиляди работни места - какви на метачи по улиците и в партийните фирми, които работят само щот получават тлъсти държавни поръчки, демек пак ще го платят ... работещите. Тоз Делян Пеевски откъде има толкова пари? С какво се занимават фирмите му? Какво произвеждат? Всичко е откраднато от държавата, това са партийни фирми на ДПС те немогат да съществуват без да точат от държавата. Същото е с БСП фирмите. Що не произвеждат да изнасят продукти? Имаме целия пазар на ЕС 500 млн. души с високи доходи. А нашите фирми произвеждат гащи. С ПАРТИЙНА ИКОНОМИКА НЕ СТАВА! А те тука тръгнали да ми са радват, че биле му го на*укали на Бойко. АМИ БЪЛГАРИЯ? Наистина си заслужаваме дереджето!
js

2013.05.29 | 01:44

58
Що не го остави сам да си върши работата.

2013.05.29 | 01:44

57
Volen President ,Volen Premier Pak ne stana.Volene Stiga govori Ami raboti!Ili v otpuska.
Гюро Михайлов

2013.05.28 | 20:24

51
За свалянето на ГЕРБ допринесе и загърбването на държавността и институциите, вместо това на пиедестал бе поставено едно “Аз”, огромно и празно. Сега не е така.

2013.05.29 | 01:39

56
Да, и съветските часовници най-бързите часовници в света, а съветските болни, най-здравите болни.

2013.05.29 | 01:38

53
Да бе.А сега ще е само Станишев.Той ще стой зад всеки и ще му казва какво да прави.Да не е луд да пусне кокала бе човек.

2013.05.28 | 19:41

48
Гюро Михайлов, вземи си ilko, ika, korn и бързо на Позитано, че иде инфлация. И благодаря, че ме върнахте в младостта с вашите коментари...ех, какви времена бяха при бай Тошо. Вестниците служеха само за тоалетна хартия и приспиване.
КГБ

2013.05.29 | 01:39

55
Ха сега да видим Атака са наред.Борисов каза че няма да се регистрират.
pl

2013.05.29 | 01:39

54
Абе защо БСП и ДПС по бързо не си ходят.Колкото повече стоят в парламента толкова по зле.Поговорката орел рак и щука в действие.
js

2013.05.29 | 01:38

52
Абе тия двамата да не са залепени.Станишев и Орешарски.Единия върви плътно до другия.

2013.05.28 | 15:32

29
Гатанка за герберасчета - коя е тая мома .Нема кръст, нема половина — от врато до доле равна като бадем за ракия. Само един кусур има, че като говори, подсмърча и си бърка с язико у носо, ама кой това ти гледа. Човек без кусур не може!

2013.05.28 | 19:41

50
щом тази мома те вълнува значи се недорасло , напращяло тийни , дето иска да се докара на мъж ха ха ха!хората ги вълнуват камуфлажното правителство и опорочените избори , той за моми без вратове мисли - напращял и изтрещял. айде - ходи да се облекчиш да ХХ и по-спокойно после.

2013.05.28 | 15:38

33
"Номинирането на Цветелин Йовчев за шеф на МВР не е протегната ръка към ГЕРБ" Разбера се че не е,това е човека с компроматите за подслушването в МВР,а назначението е отплата за добре свършената работа

2013.05.28 | 19:41

49
Румен Петков за Цветлин Йовчев :Той е един почтен български офицер, който е работил само за държавата, независимо в какво качество.Тъй като изборите се провеждат от МВР с подкрепата на специалните служби, компетентността на Цветлин Йовчев беше изключителна важна и ценна.
BBisPedal

2013.05.28 | 18:24

47
Бойко! Като не харесваш жени, хвани си някой манаф да те оправя! Не може цял живот с кучето да я караш! Противоестествено е!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини