Борисов за нов музей в София: Е, нали съм го правил аз, какво да не ми хареса (галерия)

  • 24 май 2013 14:36

  • 11621
  • 47
Борисов за нов музей в София: Е, нали съм го правил аз, какво да не ми хареса (галерия)
© Булфото

Лидерът на ПП ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г присъства на откриването на подземния музей на базиликата „Света София”.

При откриването слово произнесе кметът на Столична община Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Присъстват д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, бившият министър в правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, сега директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, министърът на културата Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май, археологът проф. Николай Овчаров, много гости и граждани. По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в древния столичен храм „Св. София - Премъдрост Божия” официално се открива археологическото ниво на базиликата. Подземният музей под църквата, дала името на града, показва уникално археологическо наследство от древна Сердика.

В подземното археологическо ниво на църквата „Света София” е събрана на едно място история от 18 века. Това е уникално богатство за града ни и за европейското културно наследство. Съчетанието от силен дух, древна писменост, модерно образование, богата култура и европейско самосъзнание са сред най-големите ни предимства и в надпреварата за титлата Европейска столица на културата, за която кандидатства заедно с целия Югозападен регион, каза столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Столична община е вложила около 2 милиона лева в музея, около 2 400 000 лева в годините са осигурени от Министерски съвет чрез Дирекцията по вероизповедания и 560 000 лева са отпуснати от Оперативна програма „Регионално развитие” чрез Министерството на културата за изграждането на инсталациите в музея.

Първият месец музеят ще бъде отворен за посещение безплатно, а редовната цена на билета след това ще е 6 лева.

София става средище на музеи, след като десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо, каза лидерът на ПП ГЕРБ пред журналисти, след откриването на музея. Борисов заяви, че се радва, че в най-голямата криза са успели да направят този проект и това ще продължи и занапред. Той разгледа музея под базиликата "Света София", който представя историята на Сердика. На въпрос „харесаха ли Ви разкопките в базиликата”, Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г отговори „Е, нали съм го правил аз, какво да не ми хареса”.

Попитан заслужават ли си парите, Борисов отвърна: „Заслужават си, защото, когато влязоха Ромпой, Барозу, шведският премиер Фредерик, датският премиер, още когато се строеше... Имам десетина броя посещения с делегации, преди да се открие. Всички, като отидоха в Брюксел след това, казаха: „Бойко, ние не Ви познаваме. Вие сте уникални в своята същност като държава. Не ви познаваме"...". Борисов посочи, че България е била позната с атентата срещу папата. Затова считам, че само с този музей, София става изключително притегателен център за туристи, посочи Борисов.

„Като дойдат делегации, като отидат на Ларгото, като дойдат тук, и на "Александър Невски", Боянската църква, крепостта Урвич... Целият център става едно средище на музеи, което е прекрасно за България. Десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо, и това го потвърдиха знатни имена в българската археология, като проф. Николай Овчаров, архитект Васил Китов, с които имах честта 4 години да работя като премиер и преди това - като кмет, за да се случат всички неща сега. Разбира се - и Данчето Фандъкова, която пое след мен и ги разви много активно. Това са светила. Истински се надявам, че ние успяхме в най-голямата криза да го правим, и това ще продължи и занапред”, каза още Борисов.

Разкриването на археологическото ниво на базиликата „Св. София” е историческо събитие, което е резултат на повече от 100-годишна работа, каза заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов на откриването на археологическото ниво на базиликата „Св. София”. Един от символите на България, този пресвещен храм „Св. София”, който присъства и на герба на Столична община, представя пред България и света едно изключително богатство, което се съхранява в неговите недра и ясно показва невероятната история на това място, заяви Чобанов. „2000 години история са събрани тук, 2000 години от европейската цивилизация, 1800 години на християнството, са събрани тук, каза още той.

До този момент, около 5 милиона лева са вложени в музея в базиликата „Св. София”, и за укрепването й. Това каза столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска на откриването. „За мен е изключително вълнение, на този прекрасен празник 24 май, най-подходящия ден, да отворим за посещение може би най-ценния музей, а именно археологическия музей под базиликата „Св. София”. Съпричастна съм с изграждането и работата в този музей през последните 7 години и затова споделям вълнението на всички, които са работили цяло столетие", каза Фандъкова.

Фандъкова благодари на всички, които са имали активно участие по работата за базиликата „Св. София” – архитект Васил Китов, екипа на архитект Васил Китов, екипа на Петър Митанов, проф. Божидар Димитров. Столична община години наред помага и финансира базиликата, въпреки че обектът е държавна собственост, като финансирането от страна на Столична Община до този момент възлиза на около 2 милиона лева от общинския бюджет. „Много активно се работеше в последните години, особено в трудните години на криза, съм горда, че не пожалихме нищо, нито общината, нито държавата, за да придвижим проекта към неговия финал”, заяви Фандъкова.

Кметът на Столична община благодари на бившия премиер и на министрите в предишното правителство Вежди Рашидов, Божидар Димитров, Лиляна Павлова за реализацията на проекта за подземен музей в базиликата "Света София". „Искам да благодаря на г-н Борисов, най-напред, в качеството му на кмет. Когато бях заместник-кмет по култура, за мен беше много важно да имам подкрепата на кмета за всички проекти, които засягат сферата на културата и образованието. Благодаря на г-н Борисов за няколко фрази, които съм чувала от него, като най-знаменателната от тях е: „Щом е по въпросите за културата – може”. След това е и финансирането в размер на около 2 млн. 400 хил., осигурявани през последните години от държавата чрез Министерски съвет и тук пак ще трябва да благодаря на г-н Борисов, като министър-председател”, каза Фандъкова.

Работата в сферата на културно-историческото наследство през последните години е започнала много активно, с финансирането, което държавата е отпускала, каза Фандъкова. „Лесно е, когато има пари, лесно е, когато проектите са одобрени и могат да инвестират хиляди, милиони левове. Трудно е, когато има опасност обектът да спре. Такава опасност имаше няколко пъти, в последните няколко години, и в един такъв момент проф. Божидар Димитров, в качеството му на министър, успя да осигури средства за продължаването на проекта”, каза Фандъкова.

„Успяхме да включим този обект в индикативния списък по Оперативна програма „Регионално развитие”, и той да получи финансиране за изграждане на инсталациите. Тук е мястото да благодаря на МРРБ, в лицето на Лиляна Павлова. Особена заслуга имаше и бившият министър Вежди Рашидов, който беше бенефициент по тази програма и успя да финализира проекта на стойност около 560 000 лв.”, посочи Фандъкова.

Отправям едно предизвикателство към бъдещето правителство: то има поле за изява - нека да има воля да продължим проекта базиликата „Св. София”, за да може да го финализираме, каза още Фандъкова. Тя посочи, че предстоят реставрации на автентичната музайка и нейното експониране. Това е исторически момент за нашия град, но работата по базиликата „Св. София” ще продължи. Предстои укрепване на „Св. София" и за целта са необходими средства. Затова благодаря на служебния кабинет, на министъра на културата Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май, на г-н Марин Райков, които подкрепиха нашата работа. „В музея в базиликата „Св. София” има подредена временна изложба, така че да могат да се запознаят всички с историята на града. Това е част от усилията ни да покажем културно-историческото наследство, и по този начин да развием и икономиката на града”, каза Фандъкова.

„Св. София” не е обикновен храм, той е разположен в сърцето на София и е един от най-старите храмове, запазени в българските земи. Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той посочи, че има и други храмове от времето на храм „Св. София”, като старата митрополия в Несебър, червената църква в Перущица, Еленската базилика край Пирдоп, но те са в руини.

„Сигурен съм, че това е най-старата действаща църква за България, но си мисля, че това е и най-старата действаща църква в Европа, защото практиката в Европа е била, когато направят пари в повече, хората събарят старата църква и правят нова, още по-голяма. И ние сме правили нещо подобно след 1830 г. доста църкви, оцелели от Иваншишманово време сме унищожили, за да вдигаме известните днес големи възрожденски църкви”, посочи проф. Димитров.

„Св. София” е имала късмета да оцелее, тъй като е била превърната в джамия, и може би това я е запазило като сграда. След възстановяването на християнската власт в България през 1878 г., „Св. София” е била направена отново църква”, каза проф. Димитров. По думите му „Св. София” не е само най-старата църква у нас, но и един огромен археологически комплекс, който включва един античен и късноантичен некропол под нея.

„Именно този некропол е направен днес, с цената на много усилия и много пари в един страхотен археологически комплекс, каквито не са много в Европа. Подобно нещо има в Солун, под Сан Пиетро. С това се ограничава това, което София и България имат. Това е нещо уникално, което го няма в света, и с което трябва да се гордеем”, каза още проф. Божидар Димитров.

„Не мога да кажа, че имам особено големи заслуги по този обект, като временно изпълняващ длъжността на министър на културата, но съм сигурен, че Министерството на културата е работило много, за да се случи този музей”, каза и служебният министър на културата Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май.

Последвайте канала на

11621 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар

2013.05.25 | 15:26

35
до 30 съжалявам че си го дакарал дотам .надявам се че не очакваш станишев доган и волен да ти сложат нещо на масата

2013.06.05 | 19:14

47
Е няма по-противни и злобни същества от вас герберите!
бАСТЕТИ

2013.05.26 | 10:41

46
БРАВО НА ГЕРБ! БЕЗ ТЯХ ТЯХ НЯМАШЕ ДА ИМА ВТОРИЯ ЛЪЧ НА МЕТРОТО, КОЕТО Е ПРЕКРАСНО, НЯМАШЕ ДА ЗНАЕМ, ЧЕ ИМА СОФИЯ ИМА ТАКОВА АРХИТЕКТУРНО БОГАТСТВО. ЕДИНСТВЕНИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ. ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАЛИ И ДО ИЗБОРИТЕ БЕШЕ ДЪРГАВЕН ПРЕВРАТ, ОРГАНИЗИРАН ОТ БСП.
живко

2013.05.25 | 19:49

45
хайде сега народе на оная работа на станишев доган и Сидеров и забравих доган има да построи нови сараи които някой му събори зашото някои хора нямаха смелост
mi praw e

2013.05.25 | 19:49

44
бойко ще му носят цветя внуците на всички дето го плюят на паметника след време
Демон

2013.05.25 | 19:49

43
Ами хванете се малко у работа като няма какво да сложите на масата. А не само да се лезите по форумите. Гладни гладни ама пари за комп и нет имате нали. После Борисов,Станишев или Михаля ви е крив. Работата от тъмно до тъмно. Това ще оправи нещата. С мързел и от хълбок на кълка не става. Колкото по-рано го разберете толкова по-добре за нашите деца и внуци ако останат в Родината.

2013.05.25 | 07:46

16
Демоне.демоне!

2013.05.25 | 19:49

42
Кво си правил ве,да не би с твой пари или си носили тухли и вар а?Пълен смешник ,как не му писна да се хвали на наш гръб
smel

2013.05.25 | 15:28

39
ами ти сам си отговаряш с твоите пари е построил, станишеф с твоите пари храни мутрите и червените ,
o&k

2013.05.25 | 19:35

41
Бат Бойко си е роден лидер!Кой ще сравнявате с нега бе?!Недоносчето Волен ли?Или гей Сергей?Эа ряэаните мисля че няма смис да говорим.Аре каэвайте му "сбогом" и се пръждосвайте по света,но не очаквайте да ви отговори!
mudov

2013.05.25 | 15:28

40
бравоооооо браво браво ,оправихте културата , оправихте народа да не мизерства с пари на месец ,на която някоя си европейска страна ги искарва за един ден бравоооо брааааво . ген.лт. премиер Бойко Борисов ни оправи .1.2 млн безработни ,над 300 фирми фалираха от 9 милярда на 3 милярда добре ,че ЕС ни дава пари мани мани ,че не знам какво щяхме да правиме без тях , златен ток плащаме ,златна вода нищо ,че ако бликне всичките подземни реки ще разширим черно море , но за това найстина сега да си кажа радвам се да ние сме една най старите цивилизаций която еврейската общност се опитва от 2000 хил. години да ни затрие . Дадохме си гъза още при фердинант Борис II не си го даде затвоа бе отровен и дойде сталиноленинството което не бе никак зле, защо сега на ходите на ресторанти за нова година си седите в къщи и на почивка на боровец и алеко драги българчета ?.....
kaka

2013.05.25 | 15:27

38
до 35 - тони -кака не е кака а баба на 65 г заради тато и латиница не знам и чакам някой да ми пусне компютъра . извинявам се че съм те разочаровала с правописни грешки..явно си интелигент- така бабо така.......тичкай пиле докато не е затворила аптеката много възелин ще трябва за да преглътнеш тройната коалиция.

2013.05.25 | 15:27

37
Zbogom boiko!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини