Скандал тресе Холандия заради измами със социални помощи от българи

  • 16 май 2013 06:21

  • 3181
  • 3
Скандал тресе Холандия заради измами със социални помощи от българи
©

Грандиозен скандал се разрази в холандския парламент заради разкритите наскоро измами със социални помощи от българи, писа в. "Файненшъл таймс".

Депутатите от управляващата десница и от лявата опозиция остро нападнаха зам.-министъра на финансите Франс Веекерс, който отговаря за социалното подпомагане, че е позволил най-малко 95 млн. евро от вноските на данъкоплатци да бъдат пропилени заради измами в страната и чужбина. Неизвестна част от тази сума е била източена от престъпници зад граница. Зам.-министърът едва успя да оцелее на поста си заради атаката, на която бе подложен. Говорителят на ляволибералната партия "Демократи-66" Ваутер Колмес обяви, че скандалът заплашва "доверието в Европа, което ще изчезне, ако поляците, българите и румънците могат да извършват лесно измами".

Скандалът със схемата за източване на социални помощи бе разкрита от холандската телевизионна програма Brandpunt. В края на април телевизия RTL съобщи, че полицията в Холандия разследва измами в големи размери, извършени от български банди чрез молби за жилищни помощи и други социални плащания от местната социална система.

Холандските граждани са обезпокоени от скандалните разкрития за това как българи мамят социалната им система и източват помощи от държавата. Все повече жители на кралството, включително и политиците, се опасяват дали социалната система ще успее да издържи на засилващата се европейска интеграция, коментира в. "Файненшъл таймс",цитиран от "Сега".

Европейският комисар по правосъдието и основните човешки права Вивиан Рединг и колегата й Ласло Андор, който отговаря за работните места и социалните въпроси, вчера трябваше да се срещнат с представители на граждански организации, за да обсъдят евроинтеграцията на ромите.

Цените на отгледаните във Великобритания плодове и зеленчуци ще се увеличат с 15% през 2014 г. заради недостига на работна ръка в селското стопанство, алармират правителствени съветници, цитирани от медиите на Острова. Те изразяват опасения, че след падането на трудовите ограничения за българи и румънци от началото на следващата година сезонните работници ще се пренасочат към по-престижни професии и никой няма да иска да събира реколтата. 1/3 от общо 67 000 позиции за сезонни селскостопански работници се заемат от румънци и българи, но след падането на ограниченията гражданите на двете страни ще могат да бъдат наемани в хотели, ресторанти и др.

През първото тримесечие на 2013 г. близо 1.4 млн. граждани на страни от ЕС са работили във Великобритания, като 103 хиляди от тях са били румънци и българи, сочат разпространените вчера данни на британската статистическа служба, цитирани от Ай Ти Ви нюз.

Последвайте канала на

3181 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Смях през сълзи...

2013.07.29 | 11:55

3
Цигане пита баща си: - Тате, какво е "демокрация"? - Това е, когато всички българи работят, а ние, без да работим, получаваме пари. - Тате, а българите не ни ли се дразнят? - Дразнят се, но това вече е "расова дискриминация"!
48 Такт

2013.07.29 | 11:55

2
Сега всички ще си платите за всяко зло което сте ни сторили и не можете да направите нищо по въпроса. Сега мангалите кат се изселят в Холандия и Англия, хайде да ви видим как ще се оправите. Досега ни говорихте какви сме расисти, но след няколко години вие ще се оправяте с тях.
Иван

2013.07.29 | 11:54

1
ЦИГАНИ!Те ни разкатаха и тока им плащаме и чаветата им отглеждаме.Раждат като замаяни и ни пият кръвчицата.Искат да ни затрият и по света,защото има чужденци,които не знаят,че сме с бяла кожа.Незбавни мерки,те ни дискриминират отвсякъде!!!

Добави коментар

Водещи новини