Изградиха защитено жилище за хора в инвалидни колички

  • 09 май 2013 08:16

  • 1403
  • 0
Изградиха защитено жилище за хора в инвалидни колички
©

Единственото у нас защитено жилище за хора в инвалидни колички отваря врати днес във Видин. То е построено от местна неправителствена организация с дарения от Ирландия и Великобритания.

Къщата с достъп за хора в инвалидни колички до всички стаи и сервизни помещения е изградена на зелено. Специално е пригодена за шестима възрастни мъже и жени с четири спални, кухня, дневна с трапезария и двор с градина.

"Това ще бъде тяхното жилище, в което те ще живеят през деня в почивните дни, а в същото време ще посещават дневен център през деня и така че те ще бъдат като едно семейство", казва Людмила Кежова, председател на дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения, цитирана от БНТ.

Обитателите на новия дом ще дойдат главно от социално заведение в село Куделин, където живеят близо 200 мъже с физически и психически увреждания. Това е третото защитено жилище на дружеството за подкрепа на такива лица. Над 100 000 лева са дарили неправителствени организации от Ирландия и Великобритания.

"Аз работя с български организации от 12 години и това, което трябва да кажа, е, че виждам огромен напредък в качеството на социалните услуги в цялата страна. Надявам се няма да е далеч времето, когато всички хора с увреждания ще живеят в такива условия", споделя Дейвид Уендлес, председател на НПО "Real life options" - Великобритания.

Психолог, трудотерапевт и социални работници ще се грижат за хората с проблеми в новото защитено жилище.

Последвайте канала на

1403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини