Новата агропрограма на ЕС тръгва с година закъснение

  • 09 май 2013 06:53

  • 1415
  • 0
Новата агропрограма на ЕС тръгва с година закъснение
©

С една година закъснение ще започне да действа в страните от Евросъюза новата селскостопанска политика. Вместо през 2014 година, когато стартира следващият програмен период, земеделците от общността ще получават финансиране по нови правила през 2015 година, стана ясно вчера по време на дискусия за бъдещата Обща селскостопанска политика, пише в. "Монитор".

До края на следващия програмен период 2014-2020 не трябва да има държава членка в ЕС, в която фермерите да получават по-малко от 196 евро на хектар съобщи Десислава Кърчанова, началник отдел „Директни плащания” в аграрното министерство. Европейският съвет е постигнал споразумение по финансовата рамка за периода 2014-2020 г. за намаление на земеделския бюджет в размер на 34 млрд. евро. Средствата за директни плащания и за пазарни мерки са 277,851 млрд. евро, което е със 17,5% по-малко. Постигнатото в последния момент споразумение предвижда също така сближаване между новите и старите държави членки на ЕС. Процесът ще се финансира от всички страни с директни плащания над средната стойност за ЕС. Намалението в директните плащания до 2020 г. ще засегне в най-голяма степен Холандия, Белгия, Италия, Гърция, Франция и Германия.

Предложението на Европейския парламент се различава от това на ЕК, каза евродепутатката Мария Габриел. Депутатите от общността настояват през 2014 година да няма страна, в която субсидиите да бъдат под 55 на сто от средната стойност за ЕС и под 75% през 2020 г. Страната ни настоява също така за по-справедливо разпределение на европейските средства между отделните сектори в земеделието, без това да означава противопоставяне на различните сектори, каза още тя. Целта е подотраслите, които останаха встрани от общата селскостопанска политика, да могат да имат по-справедливо субсидиране в следващия програмен период.

Субсидиите за големите стопанства ще имат таван който ще се прилага доброволно от държавите членки, предвиждат новите европейски регламенти. В Брюксел настояването на нашата страна за отпадане на горната граница не среща никаква подкрепа, каза Мария Габриел. Повече средства ще има обаче за важни за страната ни сектори като животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството, защото страната ни защити да има обвързана подкрепа за тези браншове в размер на 12% от всички средства.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини