Половин час чакали линейка за починалия ученик

  • 08 май 2013 10:46

  • 7254
  • 14
Половин час чакали линейка за починалия ученик
©

Половин час чакали линейка за 11 - годишния Теодор, който почина вчера. Това съобщи за БНР бащата на момченцето Златко Желев.

Учителите веднага са се обадили на тел. 112 след като на момченцето му е прилошало. В продължение на час лекарите в болница "Св. Анна" са правили опити да възстановят сърдечната дейност, но без успех.

"Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ... няма такава! Тя не съществува! Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки", заяви Желев.

"Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване. Обадете се на 112 и в Здравното министерство. Случаят не бива да се потулва", призова Желев.

Според Златко Желев е абсурдно в 21-ви век да няма училищни лекари.

"Цялата ни образователна система е абсурдна. Здравната ни система - още повече. Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете", каза още Златко Желев.

"Сигналът е приет много бързо, много бързо е обработен и е предаден в Центъра за спешна помощ", каза Данка Недялкова, говорител на „Национална система 112“.

Проверката установи, че са получени 4 повиквания. Първото е в 13,55 минути. Разговорът е продължил 40 секунди и е предаден сигнал с висок приоритет. Отчетено е, че сигналът е приет. От Центъра за спешна помощ са ни информирали, че няма свободен екип, но че пренасочват един от екипите си. От 14,08 е информацията, че линейката е тръгнала. След първото има още 3 обаждания. Става ясно, че детето няма пулс. Тази информация също веднага е предадена. В 14,10 минути се обажда бащата, който е информиран, че линейката пътува.

Няма забавяне на линейката на ЦСМП - София при инцидента с 11-годишния Теодор от 81-во училище в столицата, който почина пред съучениците си в час по физическо. Това показват данните от извършената още вчера проверка по повод нещастния случай, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Реанимобилът на ЦСМП-София е пристигнал на място в 81-во училище на 13-та минута от постъпването на сигнала. Информацията е подадена в 13.59 часа на 7 май и в 14,12 ч. лекарският екип е бил на място. Линейката е пътувала за друг адрес в жк. „Младост”, но е била пренасочена незабавно към 81-во училище след като е постъпил сигнал за случай с дете. Данните са от разпечатката по електронната система на ЦСМП-София.

Линейката е била с пълно оборудване, позволяващо животоспасяващи действия. Детето незабавно е било транспортирано към болница „Св.Анна”, където е установена смъртта му. През цялото време на пътуването екипът е изпълнявал необходимите реанимационни мероприятия в пълен обем.

В 14.00 ч. пред ЦСМП София ще се състои брифинг, на който ще бъдат съобщени резултатите от извършената проверка.

В съответствие с установената практика в такива случаи и в изпълнение на предприетите от МЗ мерки, екип от РЗИ-София влезе във връзка с директора на училището и предложи психологическа помощ на децата-очевидци на смъртния случай. Неотдавна подобна психологическа подкрепа беше оказана и на учениците в училище в Стара Загора, които също станаха очевидци на смъртен случай в резултат на убийство в непосредствена близост до учебното заведение.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7254 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2013.09.30 | 22:00

13
учителите трябва да се научат да оказват първа помощ. Ненормално е да са отговорни за деца и да не могат да помогнат докато дойде линейка
!!!!!!!!!!!!

2015.02.28 | 17:05

14
Tова е нелепо.Ние не плащаме осигуровки на учителите а на лекарите а че системата куца учителите нямат вина.Когато аз бях ученик /преди 30 год/всяко училище имаше лекарски и стоматологичен кабинет.
Разбирачи

2013.05.22 | 21:38

4
Омръзна ми всичко да се гледа под общ знаменател ! Само ще ти кажа, че ако всички бяха на половина отговорни като учителите , тая държава нямаше да е на тоя хал !И ти как разбра, че не е оказана първа помощ! Ако разбереш какви неща са длъжни днешните учители да вършат освен да преподават , косата ще ти настръхне ! И ако другите институции бяха подложени на такива проверки от испектори и министерство да сме по стандарт на живот като нормалните държави ! Как става само тоя номер , че винаги учителите са виновни незнам ....... на кладата, учителите , или по хубаво избийте ги с камъни и се наслаждавайте на повсеместната профанизация!
...

2013.09.30 | 22:00

12
Миналата година чакахме линейка 3 часа и половина, а живеем на 5 мин. от Окръжна болница в София, така че... за жалост човек може да издъхне съвсем реално докато чака "Бърза" помощ....
Did

2013.09.30 | 21:59

11
Поредна трагична история в скапаната ни държава,в която се отделят 100 милиона за подслушване,а няма лекар в училище...всичко толкова е деградирало,че никой не мисли за младите хора,които са единствената възможност да изкарат държавата от политикоикономическата тиня!Жалко за детето,за родителите е ясно ,че утеха няма.
До кога ???????

2013.09.30 | 21:59

10
Майка ви мръсна на всички ,които имате вина за смъртта на това прекрасно дете.Искам да страдате цял живот боклуци мръсни.Окрадохте държавата безсрамници,а сега отново искате да сте във власта.СТАНИШЕВ ,КОСТОВ,БОЙКО и още много знайни и незнайни крадци.Протестите ще продължат и след изборите!!!Почивай в мир мило детенце ;-(

2013.09.30 | 21:58

9
Ония ветеренирите да не се оплакват после и да не се чудят защо никой не им съчувства ,когато цигани им чупят главите с камъни и искат да ги линчуват!!!!

2013.09.30 | 21:58

8
хора в София линейка не чакайте!!! грабвайте колите или такси и към болницата. тия от "бърза" помощ само се подиграват с хората!

2013.09.30 | 21:58

7
10 линейки са за софия и селата около нея , тоест 2/3 от населението ни почти . Ше им треат летящи коли за да дойдат по бързо , тва че имаме 50 000 пилицая и окло 100 лекара в ърза помощт , не са виновни лекарите , те не стига че работят за по малко пари от колкото помощите на тея дето ги интегрираме , повече просто нема кво да искате и да се скъсате да ги псувате , тва им е максимума на 10 лекара на смяна

2013.09.30 | 21:57

6
Един колега от университета беше направил дипломната си работа на тази тема - кратък документален филм за линейките в София. Кошмар!(ситуацията, не филмчето). До номер 1 - защо да се учат да оказват първа помощ? - във всяко училище би трябвало да има лекар или поне фелдшер.

2013.05.22 | 21:38

5
Важното беше да преименуваме бързата помощ в спешна...

2013.05.20 | 10:13

2
Така се узаконява мудността на здравеопазването. То става СПЕШНО, сиреч не е възможно най-бързо, а кога стигне. Не забравяйте , че според планът Ран-Ът населението на България трябва да се "редуцира" до 5 милона, с преобладаващ етнос - необразовани цигани. И така бавно , но сигурно вървим на там!
Спомени

2013.05.22 | 21:35

3
Учил съм в 81 во по времето на "ужасния" социализъм. Тогава в училището учеха 3500 деца и си имаше лекарски кабинет с доктор.

Добави коментар

Водещи новини