Златоград на бунт!

  • 28 април 2013 19:18

  • 2484
  • 0
Златоград на бунт!
©

Златоград на бунт! Вече седмица блокади на граничния пункт с Гърция от недоволни наши търговци и хотелиери. Те протестират срещу изненадващо ограничение на товари, наложено едностранно от гръцките власти, информира БТВ.

Седми ден граничният пункт, който през последните три години улесняваше живота на българи и гърци, остава блокиран с часове. От едната страна на бариерата са гърците, които идват у нас, за да пазаруват евтини стоки, от другата са българите, чиито микробуси със стоки се оказват прекалено тежки, за да преминат. Причината - гръцките власти изненадващо въведоха забрана за преминаването на автомобили над 2 тона.

Ограничението удря почти всички в Родопския град. От малките производства до туроператорите.

„Аз имам тапицерско цехче. Даже имам поръчки тук поети от Ксанти и не мога да си ги закарам в момента”, оплаква се Велин Момчилов.

Официално от гръцка страна няма обяснение за забраната, но според хората от Златоград зад ограничението стоят накърнени бизнес интереси.

„Тази забрана е под въздействието на търговско-промишлената палата в Ксанти. Те си мислят, че хората тук, които преминават със стоките, им подбиваме пазара. Това обаче не е вярно”, смята Наско Иванов.

В най- близкото гръцко село обаче, собственикът на малка фурна за хляб е пред фалит. Съсипват го не българският бизнес, а куфарните търговци, които продават всичко на безценица.

И от двете страни на границата хората се надяват забраната да падне скоро. Неофициално се знае, че проблемът вече е поставен на дневен ред пред гръцката страна и отговор се очаква през идващата седмица. Дотогава блокадите продължават.

Последвайте канала на

2484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини