"Умните електромери" също могат да се манипулират

  • 25 април 2013 07:54

  • 8828
  • 7
"Умните електромери" също могат да се манипулират
©

В България вече има доста пилотни проекти за автоматично отчитане на електромери. Едно от тях обаче е циганската махала в Пазарджик. Уредите са поставени преди три години, поставени са в кутии с двойни врати и са пазени със СОТ.

Петър Костадинов от EVN разказва, че отчитането е свързано със софтуер. Циганите обаче недоволстват от електромерите. „Може ли четиричленен човек да потроши 180 лв., аз не съм учена, не разбирам какво отчита“, недоволства жителка на махалата пред БТВ.

Според Георги Милушев от Техническия университет в София умните електромери обслужват не само абонатите, а и ЕРП-тата. Затова цената за поставянето трябва да бъде споделена при поставянето. Справедливият дял на клиентите е 20%. Цената на подобни електромери е 120 евро, което означава, че всеки трябва извади 50 лв. за да плати подобен електромер. Спестяването от подобни електромери е между 20 и 40 евро.

Милушев призна, че теоретично има опасност ако инкасаторите отчитат с инфраред порт да надписват сметките двойно. Това обаче практически е невъзможно, защото достъп до подобни данни има само техника, а и икономически е нерентабилно, каза инженерът.

Последвайте канала на

Novini.bg
8828 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Българин

2016.11.11 | 01:50

6
До кога ще търпим клиенти,които крадат от години без да манипулират електромерите,а са се свързали директно за захранващите кабели. До кога на ЕРП няма да им прави впечатление как 3-4 членно семейство има изразходвана консумация от ток за 10-12 лв. на месец. Такива клиенти трябва да се проверяват по 15-20 пъти на месец,защото цената е нереална (осветление,отопление,готвене,телевизори,компютри и др.). Защо трябва да ги носим на гърбовете си тези търтеи. Докато не се вземат мерки за това,токът постоянно ще се увеличава. Това е положението в Шумен..

2016.11.11 | 01:51

7
Това е грешнен подход към проблема. Значи инкасатора ще прави внезапни проверки за борй живущи и ще нанасая данните на типова таблица за да получи дали случайно не крада ток. Първо инкасаторите не са следовател и нека си гледат електомерите. Второ няма как да се разбере кой колко ток консумира. Аз живея сам и плащам 120-150 лв/м - логично 4 членно семейство трябва да има сметка в рамките на 480-600 лв/м. Хайде сега който живее в 4 членно семейство да каже как му се струва такава сметка?
seydi

2013.04.26 | 01:12

1
sme6nik ti ako gotvi6 na tokova pe4ka horata gotvqt na gazov kotlon ili na pe4ka na durva - ti ako si cql den na komputara i se kupi6 vseki den s boiler tova si e tvoi problem - ako ne znae6 ima ikonomi4ni kru6ki koito sa 15w ane 100w -prodaljavai taka i si pla6tai 100lv tok
Ангел Ангелов-Топлоенергетик

2016.11.11 | 01:50

5
Сега ще ви светна какви измамници са българите.преди няколко години когато започнаха да се монтират електронните електромери имаше едни които сложиха на две коопераций,може да са слагали и на други места,та тези електромери бяха английски,много прецизни,отчитаха по строг стандарт 220в +-5%,50херца+-5%,сметките в тези коопераций се различаваха драстично от останалите дяха много малки.За сравнение българските електромери са в диапазона от 154 до 264 честотата не е от значение.Заклюяение:Електромерът според електротехниката е ватметър +часовник,а българските са амперметър+часовник,това е чиста кражба и подигравка.След това тези електромери английските мистериозно изчезнаха.

2016.11.11 | 01:49

4
Ограничаване до минимум възможностите за машинации на властимащи постове - комисионни и т.н. Законово така да се направи, че в политиката чистата заплата да е единственият източник на доход на хората на тези постове - на такава каквато всеки обикновен българин разчита. Когато тръгнеш да заемаш политически пост, да го правиш с ясното съзнание, че тръгваш да работиш за България и след като те избират да решаваш съдбата й, трябва да е безкористно, защото всяко друго действие е престъпление срещу нацията, която ти е поверила бъдещето си. Ще работиш за България с почти символична заплата, така както всеки българин изкарва хляба си. Знам, че звучи твърде идеологично и тези, които се присмеете на тези "мечти" - присмивате се на бъдещето си.

2016.11.11 | 01:48

3
Стига мързел, стига принципа на Вуте, стига стари догми. БЪЛГАРИНО, ако не навлезеш в нова ера на мислене, ще се самоунищожиш. Не пийте аналгин за забол се трън, а го извадете. Махането на ЕРП-тата е аналгина. Тръна са политиците с техните мераци за Енергото.

2013.04.26 | 19:37

2
Стига ревахте да се намалява тока. И на 5 ст. да го намалят, ще спестите някаква минимална сума, а всичко друго остава скъпо - гориво, храна, образование, здравеопазване.... и т.н. Намалението на тока ли ще ви оправи живота? ЕРП-тата не са ви проблема - и държавни да бъдат, няма да падне цената - нали трябва поддръжка на мрежата, заплати на хората, енергийни суровини, производство - от къде ще идват тези пари и нямали пак да бъде лапано това което остава като печалба от имащите власт в съответния период на управление, и то точно от тези всички, които плюем сега. Като махнем ЕРП-тата парите от тях ще се пренасочат към онези в политиката и стоящите зад тях и не само %, ами всичките!

Добави коментар

Водещи новини