Оценятват рейнджърите

  • 24 април 2013 08:16

  • 1490
  • 1
Оценятват рейнджърите
©

Рейнджърите в задграничните ни мисии ще получават оценки за поведението, качествата и изпълнението на възложените им задачи. Това е предвидено в наредба на военното министерство, която влезе в сила в средата на февруари. Освен за израстването им в йерархията, бележките, които ще се вписват в специални формуляри, ще се вземат предвид и при преценката за включването им към контингенти в бъдеще. Оценките за проявената компетентност в създалите се ситуации по време на операция ще бъдат по петобална система, пише "Монитор".

Ще се вземат предвид проявата на толерантност към културата и религията на населението в съответния регион, справянето с поставените задачи в условия на стрес, съхраняването на въоръжението, спазването на дисциплина, коректното отношение към подчинените, поддържането на приличен външен вид, както и ясното, точно и разбираемо изразяване.

Сумирането на текущите оценки в своеобразните войнишки бележници ще формира крайните, които ще се изписват с букви по американски модел, варирайки от А, през AB, B и BC, до C. Най-високата ще означава, че рейнджърът притежава изключителни личностни качества и професионални умения, а най-ниската - че не отговаря и на минималните изисквания. За да се избегне субективното поставяне на оценки, те ще се определят не само от прекия командир, но и от неговия началник, който ще може да ги смъква или завишава с по една единица. Така оценяващ на командира на родния контингент ще бъде началникът на щаба на Съвместното командване на силите, а старши оценяващ - командващият Съвместното командване на силите.

Към края на 2012 г. войниците в мисиите ни зад граница са наброявали 650. За цялата 2012-а през контингентите ни са се извъртели общо 1540 души. Освен в Афганистан страната ни е участвала в мисии в Косово, Грузия, Босна и Херцеговина, Сомалия, Либерия. Екипаж от 131 наши моряци пък се включи с фрегатата "Верни" в международната антитерористична операция "Active Endeavour" в Средиземно море.

Над 60 млн. лв. е похарчила страната ни за военно сътрудничество по международна линия, без да се вземат предвид разходите за съвместни учения с други държави. Членството ни в НАТО и ЕС ни е струвало 25,2 млн. лв., а дейността на разведките ни е глътнала 36,4 мнл. лв.

По план след 2014 г. в Афганистан от 620 наши военни сега трябва да останат до 150 души, които ще помагат, включително с обучение на местните сили за сигурност. Досега през Афганистан са преминали над 7000 наши войници.

Междувременно от МО обясниха във връзка с разписаната в обновения устав на войската забрана за татуировки на видими места, която касае мнозина от рейнджърите, че при заварени случаи войниците няма да бъдат притискани да напускат армията или да премахват рисунките по телата им. Сред ограниченията, с които трябва се съобразяват още войниците, е да не се движат без шапка извън района на поделението си, когато са в униформа.

Последвайте канала на

1490 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...

2013.04.25 | 01:18

1
Карикатура... По Американски модел.

Добави коментар

Водещи новини