НЦИОМ: 11% биха продали гласа си

  • 19 април 2013 11:04

  • 2060
  • 12
НЦИОМ: 11% биха продали гласа си
© Булфото

11% от българите признават, че биха гласували срещу заплащане, а 89% твърдят, че не биха взели пари при никакви обстоятелства. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи, проведено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

4,7% от готовите да гласуват срещу заплащане посочват, че биха продали гласа си на всеки, който им плати (това са основно роми и необразовани хора, както и избиратели, които изобщо не биха гласували, ако не им се плати за това). Останалите 6,6% от готовите да продават гласа си твърдят, че биха взели пари само от партията, на която симпатизират.

Не е регистрирана зависимост между стандарта на живот на интервюираните и декларираната от тях готовност да гласуват срещу заплащане.

В началото на кампанията за парламентарните избори през 2009 г. 9,5% от имащите право на глас българи са заявявали, че биха гласували срещу заплащане, се казва в изследването.

71% от участвалите в изследване на обществено-политическите нагласи твърдят, че биха подали сигнал, ако станат свидетели на нарушения на изборите. Подобна позиция по-често от останалите заемат високообразованите респонденти, хората със стандарт на живот около и над средния и жителите на градовете областни центрове.

29% от интервюираните не биха сигнализирали, ако станат свидетели на нарушения в изборния ден. Това твърдят предимно нискообразованите, бедните, представителите на етническите малцинства и жителите на малките градове и селата. Именно в тези групи най-често се срещат хора, готови да гласуват срещу заплащане.

Ако изборите за Народно събрание бяха на 15 април 2013 г., със сигурност в следващия състав на парламента попадат ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Сериозни шансове да попадне в парламента запазва и Движение „България на гражданите“, сочат още резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на НЦИОМ. Доколкото изследването е реализирано в самото начало на кампанията, по-нататъшният й ход ще бъде решаващ за КП „Демократи за силна България и БДФ“, както и за НФСБ, за да получат над 4% от действителните гласове.

Настоящото изследване регистрира тенденция към известно повишаване на електоралната подкрепа за Коалиция „Център-Свобода и достойнство“ (НДСВ и НПСД), за Коалиция от партии „ГОРДА България“, за РЗС и за ВМРО. Некоректно би било, обаче, в началото на кампанията да се правят прогнози за представянето на новоучредени партии и коалиции, които гравитират около и под изборния праг.
В настоящото изследване регистрираме запазване на основните тенденции по отношение на електоралната тежест на ГЕРБ и на БСП. За последните шест месеца ГЕРБ неизменно получава по-висока подкрепа от БСП.

Към 15 април регистрираме устойчиви в сравнение с март дялове на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”. Няма значима промяна и в разликата между първите две формации – ГЕРБ и БСП. Към 15 април тя възлиза на 6,4%. Данните показват, че сред гласувалите както за ГЕРБ, така и за БСП през 2009 г,. има немалко разочаровани от политиката на своите партии. ГЕРБ, обаче, има по-голям резерв от БСП, когато става дума за привличане на вота на бивши избиратели.

ДПС запазва третото място по електорална тежест. Не се променя и електоралната подкрепа за партия „Атака”. Почти без промяна остава и подкрепата за Движение „България на гражданите“, което дава шансове на тази формация да бъде представена в следващото Народно събрание.

Несъстоялата се коалиция между ДСБ и Съюз „Единство” не повлиява върху електоралната подкрепа за КП „Демократи за силна България и БДФ“. От година насам няма значима промяна и в електоралния дял на НФСБ.

Ако изборите за Народно събрание бяха на 15 април, за ГЕРБ биха гласували 23,9%, за БСП - 17,5%. За ДПС биха гласували 6,2%, за "Атака" - 5,2%, за "България за гражданите" - 3,1%, коалиция ДСБ и БДФ - 2%, НФСБ - 2%.

Настоящото изследване на НЦИОМ е регулярно планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител. Изследването е извършено и финансирано от НЦИОМ и е публикувано на интернет страницата на Народното събрание – https://parliament.bg/ . Изследването е проведено в периода 10-15 април 2013 г. и е представително за пълнолетното население на страната.

По метода на полустандартизираното face-to-face интервю по домовете им са интервюирани 1120 пълнолетни български граждани. Подборът на респондентите в домакинствата е извършен по модифициран метод на Лесли Киш (най-близка рождена дата). Извадката е двустепенна, гнездова, случайна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на населените места, които попадат в извадката, стратифицирана по местоживеене. Настоящото изследване на НЦИОМ е осъществено по съпоставими методика на регистрацията и методика на извадката на НЦИОМ от 1990 г. досега.

Изследването регистрира обществено-политически нагласи към периода на провеждането му и няма характер на прогноза за изборните резултати. Съгласно чл. 137а от Изборния кодекс всички медии, използващи или коментиращи данни от проучването на НЦИОМ, са длъжни да съобщават и информацията, предоставена от Центъра в това каре.

Последвайте канала на

2060 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
211

2013.04.20 | 09:31

12
Решението е много просто.Задължително гласуване за всички над 18 години.Без право на глас--незавършили поне 10 клас.Така купуването на гласове става безпредметно. Дори ида го има ,процентът ще бъде незначителен.

2013.04.20 | 00:03

9
МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ И ПОСЛЕ РЕШЕТЕ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТЕ!!!ПЛАНЪТ НА КОМУНИСТИТЕ ЗА УНИЩОЖЕНИЕ :Относно БКП да се учреди партия (БСП) дистанцирана от старите и компрометирани социалистически пасиви със запазен контрол върху финансовият ресурс. Изнасяне на държавният капитал в чужбина чрез предприятията второ направление и връщането му под форма на чуждестранни инвестиции. Да създадем удобна и контролеруема опозиция.Водачите и да са предварително утвърдени от специалните служби а лидерите и да са изцяло зависими от нас чрез политическа лоялност физически зависимости или чрез компромати. Ако такива не са констатирани да се изфабрикуват. Населението да се разделя и противопоставя периодически социално икономически политически и етнически. Да се създадат партии и движения отговарящи на изброените профили. Чрез приватизация да се раздаде индустриалният капитал на безценица на наши фирми. Населението да се провокира за участие чрез тай наречените работещи дружества отнасящи се обаче само за предприятия с неизбежна ликвидация. В стопанската сфера да се раздели на територии по интереси които ще се управляват от тъй наречените бизнесмени наложени от нас. Ако някой от тях се опита да влезе в политиката или в чужда територия да се ликвидира а бизнеса му да се оглави от друг. Да се създадат престъпни групи на райони които да контролират търговски територии с цел монопол на пазара създавайки охранителни звена. Ако тези звена изместят центъра на задачата си или решат да се превърнат в икономически субект да бъдат ликвидирани .Да се създаде алтернативен синод с цел компрометиране на църквата .Да се разреши навлизането на секти. Да се отклони вниманието от основните устои на църквата за да може да се ползва материалната и имотната и база без контролно. Медиите да се ръководят от хора които сътрудничат с нас .Добри специалисти но без склонност към анализ създаващи критични интервюта за актуални проблеми но без да се стига до ликвидиране на причината за тези проблеми. Всички закони укази и разпоредби да се формулират така че да нямат точно и прецизно тълкование .Милицията да се увеличи численият и състав за сметка на армията като се използват хора без необходимите им квалификации. Да се работи с лоша материална база и ниски заплати. В армията военно-промишленият комплекс да бъде ликвидиран поетапно. Всички държавни служители да получават ниски заплати .Това специално се отнася за здравните работници просветата и образованието.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КОЕ ОТ ВСИЧКО ТОВА НЕ СЕ Е СЛУЧЕЛО!!!ПРИПОЗНАЙТЕ ХОРАТА КОИТО СА УЧАСТВАЛИ И САМИ РЕШЕТЕ.
много чел

2013.04.20 | 00:05

11
Добре списано от ПЪЛЕН ГЛУПАК!!!! Нищо общо с настоящето!!! ЧЕТИ ПРОГРАМИТЕ НА ПАРТИИТЕ! КЪДЕ НАМЕРИ ПРОЛУКА НА НАЛУДНИЧАВИТЕ СИ ИЗМИШЛЬОТИНИ ,,,,!
Пян Гъ

2013.04.19 | 15:44

2
Сега, това, което казваш, е детайлен преразказ на първите 5-6 мин. на филма "Шменти Капели" на Владо Въргала. Лошото обаче е, че не е художествена измислица, а е вярно. В общи линии нещата са настина такива. Цялото зло винаги е идвало и ще продължава да идва от комунистите, ако не им разцепим партията на 12-ти май. Комунизмът (наред с феминизма, хомосексуализма, сектите и т.н.) е терористична, подривна партия на международния банков картел, който има собствена програма за 100-200 г. напред.
Гюро Михайлов

2013.04.20 | 00:05

10
Бойко и Цеца са като децата.Играят си на майстори.Обръщат камиончето и обясняват-ние плавим и лемонтираме кумьон…Накрая, като го обърнат-кой каквото можАл-вземАл,а камиона не върви.Държавата не е игра.Обърнахте я с гумите нагоре,откраднахте,каквото може а обяснявате,че сте и сложили еърбеци,шибидаци,системи за сигурност,нисък разход!?Оставихте я като разрязаната кола в „Къртицата.”Щом не разбирате-бегайте си играйте на стражари и апаши.Да дойдат тия,дето могат.Върнете държавата на българите! Точка.
Гюро Михайлов

2013.04.20 | 00:03

8
Размислите на един айляк, по пътя за някъде: 3,5 години цапане = един ден чистене. 12.05.2013. Да изчистим България от плевела ГЕРБ.

2013.04.19 | 18:25

7
Ще взема пари от герб и пак ще гласувам за Атака.
Леонсио

2013.04.19 | 16:59

6
Знам кой купува гласове. Същите, които и преди 4 г. Затова ще ги отсвиря.
Гюро Михайлов

2013.04.19 | 16:59

5
ГЕРБ се издигат в очите на слепите!

2013.04.19 | 15:44

4
Е затова нито БСП нито ГЕРБ напук ще гласувам за Костов.За Сидеров не мога защото съм го преценил колко му е багажа.Единствено в дясно остана КОСТОВ.Колкото и да ме убеждавате за него ще гласувам защото е бил и знам какво да очаквам .Ако гласувам пак за някой месия вместо да се оправим пак ще сме по зле.Гласувах за царя оправени за 800 дни и после гласувах за Буда и той ни оправи.Колкото и да плюят по Костов само при него бяхме що годе взели да се оправяме.

2013.04.19 | 15:44

3
И аз ще гласувам за ДСБ защото им харесах програмата а и хората които са кандидатирали за изборите ми допадат.Бях си намислил да гласувам за Атака но нещо напоследък много обещават а няма никакво покритие върху нещата които вършат пък и не съм сигурен в лидера им че не играе с БСП.Затова ще гласувам за ДСБ.

2013.04.19 | 14:09

1
И аз бих направил същото :D

Добави коментар

Водещи новини