Днес е Световният ден на авиацията и космонавтиката

  • 12 април 2013 09:27

  • 3210
  • 1
Днес е Световният ден на авиацията и космонавтиката
©

На днешната дата светът отбелязва Международния ден на космонавтиката и авиацията. На 12 април през 1961 г. е бил извършен първият космически полет на Юрий Гагарин с кораба "Восток".

Близо 20 години по-късно към Космоса се отправят и двама българи – Георги Иванов и Александър Александров. Днес страната ни продължава да бъде лидер в света на космическите изследвания, а тази година се навършват 25 години от полета на втория български космонавт Александър Александров. За близо 40 години Институтът за космически изследвания и технологии към БАН е провел над 400 успешни експеримента.

През февруари тази година най-новата апаратура на Института за космически изследвания и технологии е била изведена в орбита. В момента тя се намира на Международната космическа станция. Българските
учени са създали уреди, които трябва да изследват пространството около станцията. В края на месеца те ще бъдат монтирани от астронавт, който ще излезе в открития Космос.

Проф. дтн Петър Гецов директор на Института за космически изследвания и технологии БАН: "Тука виждате един от нашите датчици, който е наше ноу-хау
произвеждано вече 30 години и е намерил място на много международни проекти, на различни спътници, на космически станции."

Институтът съществува повече от 40 години. До момента учените са успели да изпратят в Космоса над 200 български изобретения и да наредят страната ни на 18-то място в света по брой на реализирани
космически експерименти със собствена апаратура. Другата гордост на българската наука са полетите на двамата ни космонавти. Първият, на Георги Иванов, се проведе на 10 април 1979 г. Поради техническа
неизправност корабът не успя да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. Мисията продължи 1 ден, 23 часа и 1 минута. Вторият ни космонавт Александър Александров прекара в Космоса 10 дни през юни 1988 г.

Проф. дтн Петър Гецов директор на Института за космически изследвания и технологии БАН: "Ние всъщност участвахме с 17 апаратури, които бяха на много високо технологично ниво. Ние за първи път въведохме и изведохме персоналния компютър на борда, тогава, на станцията Мир."

Днес страната ни продължава да бъде лидер и в производството на храна за астронавтите, които могат да използват над 27 вида храни. Българските учени са първите, които успяват да отгледат житни класове в Космоса.

Последвайте канала на

Novini.bg
3210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
различна гледна точка

2013.12.29 | 20:46

1
Космическите изследвания при соца обслужваха основно военно-промишления комплекс. По тази причина в космическите излседвания влезнаха много военни- инжинери, които за съжаление си останаха на нивото преди 1989 г. Сега обаче сме 2014 г. България е в Европейския съюз, на орбита ще излизат основно роботи, а нашите учени-военни отдавна трябваше да се отделят от изследването на космическото пространство, защото сега условията са други и студената война отдавна свърши. Опитват се да имитират научна дейност, но нещо много слабо им се отдава тази работа и основно имитират някаква дейност, свързана със сигурността и екологията. Само че космическите изследвания не са сигурност и екология. Всичките им успехи се дължат на българо-съветската дружба и на студената война от преди 23 години. Но вече светът е друг и не може 24 години да се живее само с миналото и с военния космос от времето на социализма. Къде са им успехите сега? Когато желязната завеса падна и космосът не е военен, а на цялото човечество? Къде е България СЕГА?

Добави коментар

Водещи новини