Показаха меча на Севт ІІІ (снимки)

  • 11 април 2013 14:30

  • 2480
  • 0
Показаха меча на Севт ІІІ (снимки)
© Булфото

В Националния археологически институт и музей при БАН се откри изложба "Въоръжението на тракийския цар Севт ІІІ".

Тя показа за първи път пред широка публика личните бойни доспехи на последния голям владетел на Одриското царство, предаде Булфото.

За първи път е показана и реставрираната ножница на тракийския владетел, инкрустирана със златни орнаменти. Реставрацията й е продължила девет години от Петя Пенкова от археологическия музей и Георги Мавров от Софийския университет.

Археологическите находки са дело на екипа на покойния Георги Китов. Сред тях е и оригиналната бронзова глава на Севт ІІІ, която е открита на 20 септември 2004 г. Останалите находки от могилата Голяма Косматка са намерени при отварянето на последната погребална камера на 4 октомври 2004 г. Досега на широката публика е показвана само дръжката на този меча. Други предмети от царското въоръжение, шлем с надпис, който доказва, че е бил на Севт III, наколенки, конски амуниции, които иначе могат да се видят само в Казанлъшкия исторически музей и досега не са гостували в столицата.

Изложбата в музея откриха директорът доцент Людмил Вагалински, посланикът на Италия в България Марко Контичели, Левон Хампарцумян, Андреа Казини и Кристина Ачидини - ръководител на Държавните музеи на Флоренция.

Последвайте канала на

2480 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини