Изселниците в Турция недоволни от организацията за изборите на 12 май

  • 11 април 2013 08:40

  • 1251
  • 6
Изселниците в Турция недоволни от организацията за изборите на 12 май
©

Български изселници в Турция се оплакаха от трудностите, във връзка с правилата за изготвяне на избирателните списъци за гласуването зад граница на парламентарните избори на 12 май 2013-а година.

Председателят на Дружеството на култура и сътрудничество на българските турци "Бултюрк" в Истанбул Рафет Улутюрк заяви пред БНР, че най-големият проблем при тях е подаването на заявленията за гласуване.

"На предишните избори заявленията пак се попълваха лично от желаещите да гласуват, но изпращането им до консулските служби се осъществяваше от гражданските организации на българските изселници, каквото е и нашето дружество. Но ЦИК преди десет дни промени правилата и ни бе отнето това право и смятаме, че това е несправедливо. Хората, които изпращат заявленията си по пощата или по куриер, сега трябва да плащат и таксата от джоба си", каза той.

По думите на изселническия активист, това е сериозен проблем особено при фамилии, в които няколко души желаят да гласуват.

"Постъпиха и жалвания от решението на ЦИК, според което с едно заявление не може да се регистрира цялото семейство, а всеки трябва да подава отделно писмо. Смятаме, че това са много сериозни пречки за гласуването на нашите хора, както при предишни избори, така и сега", каза още Рафет Улутюрк.

Въпреки това той прогнозира, че на изборите на 12 май ще има рекордно участие на българските изселници с двойно гражданство в Турция.

Утре приключва срокът за подаване на заявления от българските гласоподаватели, които живеят в чужбина, включително и в Турция. Въз основа на подадените заявления ще се определя броят на секционните избирателни комисии зад граница.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1251 6

Коментари 6

Добави коментар
Mayib

2013.11.30 | 16:21

6
I'm grtefaul you made the post. It's cleared the air for me.
Siti

2013.11.28 | 14:56

5
You've hit the ball out the park! Incbiderle!
Andreza

2013.11.28 | 11:45

4
That's a cunning answer to a chlleanging question

2013.11.26 | 17:55

3
That's an expert answer to an innerestitg question
uno

2013.04.12 | 16:44

1
Тези лица НЯМАТ право да определят бъдешето на България.Думата "изселник"казва всичко,те са направили своят избор да бъдат българи или не,не разбирам на основание на какво имат правото да решават съдбата на страна от която са се отрекли??
Диян Георгиев

2013.04.12 | 16:44

2
Много точно казано. Явно е обаче че тук , в България някой има интерес тези хора да гласуват и да влияят на вота на избирателите. Трябва нов избирателен закон, премахване на двойното гражданство и задължително гласуване за всички българи. Тогава и купуването на гласове ще се обезмисли!!!

Добави коментар

Водещи новини