Районен кмет на ГЕРБ в София отдава под наем имоти срещу 5 ст. на кв. м.

  • 09 април 2013 06:48

  • 1365
  • 0
Районен кмет на ГЕРБ в София отдава под наем имоти срещу 5 ст. на кв. м.
©

Един от най-големите столични райони - "Витоша", стопанисва имотите си по необичайна тарифа за отдаване под наем - 5 ст. на кв. м месечно. На тези преференциални цени плащат търговски обекти в някои от най-скъпите квартали на София - "Павлово" и "Бояна". Това става ясно от писмо на зам.-кмета по финансите на района Николай Станоев (ГЕРБ) до кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, оповестено от общинския съветник Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в от БСП, информира "Сега".

В наемите, определени от районното кметство, има и друг абсурд - на един и същ адрес сумите могат да се различават в пъти. Например на ул. "Александър Пушкин" се помещава стоматологичен кабинет с площ 30 кв. м, който плаща 5.61 лв. на месец. Същевременно неврологичен кабинет на същия адрес с по-малка площ - 26 кв. м, плаща 75 лв. на месец. На същия адрес се помещават и две амбулатории. Едната е 53 кв. м и плаща 9.45 лв. на месец, а другата е 43 кв. м и плаща 91.67 лв. месечно.

Друг фрапиращ пример е градинката на "Павлово". Там обект от 6 кв. м плаща 81.74 лв., а друг с площ 5 кв. м - 886.69 лв. на месец. На спирка "Овча купел" пред пощата наемите варират от 54.22 лв. до 155.20 лв. На "Симеоновско шосе" будка за вестници от 9 квадрата плаща 428.26 лв., а бирария, простираща се на 60 кв. м, дължи 382.73 лв.

На ул. "Белмекен" два обекта с площ 12 кв. м плащат съответно 134.29 лв. и 131.45 лв., а трети, доста по-голям - 40.80 кв. м, плаща 162.16 лв. На същата улица охраняем паркинг от 100 кв. м е с 94 лв. месечен наем. Особено фрапантен е и случаят с паркинг, отдаден под наем на "Главболгарстрой" с цена 51.35 лв. на месец за официално 232 кв. м, а всъщност мястото е над 1200 кв. м.

Пълният хаос с наемите на търговските обекти идва от факта, че договорите на повечето са изтекли преди повече от три години и те плащат само обезщетения, пише в писмото си Станоев. От това общината е ощетена с 540 хил. лв. за последната година и половина. В доклада се посочва училище, в което повече от две години функционира зъболекарски кабинет без договор, дърводелски цех с площ от 400 кв. м с изтекъл договор през 2008 г. Вместо наем през 2012 г. цехът дава дарение на района в размер на 2000 лв.

Станоев сигнализира и за фрапиращи нарушения в отчитането на парите, като твърди, че в кметството има черна каса. "През 2011 г. ми дадоха 6000 лв. да организирам коледно парти. След като всичко беше организирано и средствата бяха отчетени от мен с необходимите документи, след време при среща на управителен съвет в присъствието на двама депутати разбрах от г-н Дуков, че тези пари на практика са били безотчетни, от което останах потресен. След този случай се усъмних, че в района има черна каса", пише в сигнала Станоев. Кметът Стойко Дуков отказал да му даде сведение за изхарчените средства, защото от юли 2012 г. отговаря лично за финансово-счетоводната дейност. Пред "Сега" Станоев коментира, че ако започне проверка, ще трябва да изгонят всички, защото в района е пълен батак. Стойко Дуков пък лаконично заяви, че изнесената информация е невярна и е готов да я опровергае. От Столичната община обясниха, че е назначена проверка.

Подобен вътрешен сигнал в ГЕРБ Кадиев разкри и за район "Изгрев". Там се оказа, че кметът раздава бонуси и заплати по свое усмотрение. Друг кмет - на "Триадица", се раздели с поста си, след като беше хванат да шофира в нетрезво състояние.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини