Две трети от лекарите в ТЕЛК са пенсионери

  • 08 април 2013 16:43

  • 1163
  • 0
Две трети от лекарите в ТЕЛК са пенсионери
©

Специализираните трудово-експертни лекарски комисии (ТЕЛК) в момента преглеждат пациенти, записани през 2008 г. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, който в интервю за Дарик определи ситуацията в комисиите като катастрофална.

От общо 233 лекари, назначени на щат в страната, едва девет били на възраст под 50 години. В системата имало дори експерти на повече от 85 години. „154 са работещи пенсионери", уточни той.

След няколко години по чисто физиологични причини България ще остане без ТЕЛК експерти, категоричен е д-р Кацаров. Към момента в страната функционирали едва четири очни комисии, а от Велико Търново до Видин нямало нито една белодробна.

Един от факторите, довели до липсата на експерти, били условията на труд, които д-р Кацаров определи като мизерни. Броят на незаетите длъжности е над 40 и продължава да расте.

„Ниското заплащане е другият важен фактор Те взимат по 500-600 лева, а изискванията да бъдеш експерт в ТЕЛК са високи. Повечето колеги, които отговарят на тези действително високи квалификационни изисквания, работейки в болничната или извънболничната помощ, ще получат много по-високи доходи, от това, което ще взимат в ТЕЛК", обясни д-р Кацаров.

Ако незабавно не се предприемат спешни мерки, катастрофата е неизбежна, коментира Кацаров. Потенциално в следващите няколко години ще бъдат освидетелствани над половин милион души. Тази работа се очаква да свършат 233 лекари, 2/3 от които пенсионери.

Последвайте канала на

1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини