Отбелязваме Световния ден на здравето

  • 07 април 2013 09:08

  • 1848
  • 1
Отбелязваме Световния ден на здравето
©

На днешния 7 април отбелязваме Световният ден на здравето. Денят е избран през 1948 година като световен, а у нас се отбелязва от 1964 година като Ден на здравния работник.

През 2006 е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна асоциация(СЗО). Мотото тази година е: "Контролирай кръвното си налягане!"

СЗО отчита, че в началото на 21 век хипертонията се е превърнала в глобален проблем за общественото здраве и поради това организацията разработи през 2013 г. глобален документ във връзка с високото кръвно налягане. В документа се подчертава ангажимента на правителствата, здравните работници, гражданското общество и частния сектор да обединят усилия за намаляване на високото кръвно налягане и негативното му въздействие върху здравето на пациентите.

Министърът на здравеопазването Николай Петров отправи поздрав до българските лекари, медицински сестри и здравни работници във връзка с техния професионален празник.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1848 1

Коментари 1

Добави коментар
вили

2013.04.07 | 17:29

1
Честит празник на всички здрави работници!!! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА един от най-добрите лекари в ОНКОЛОГИЧНА болница София--д-нт:Нейков!Желая Ви много здраве и късмет.Вие спасихте живота на сина ми,съответно и моя.Една благодарна майка от Сливен.

Добави коментар

Водещи новини