Пак се появиха ескимоси и марсианци при преброяването

  • 22 юли 2011 09:18

  • 3000
  • 2
Пак се появиха ескимоси и марсианци при преброяването
© Булфото

Това каза каза в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на НСИ Мариана Коцева.

Ще бъдат направени точни демографски прогнози, но няма как да се родят „деца от малко майки и татковци". С 0,9% се увеличава делът на българите, а с 0,5 % - делът на ромите, каза тя.

91% от анкетираните са отговорили доброволно на въпроса за самоопределението на етноса, което е много важно. Цялото населението на страната намалява, но ромите не са 800 000, не са милион. Като се погледне комбинирано- ако се вземе майчиният език като водещ фактор, пак няма да се достигне до толкова висока цифра.

Има и т.нар. ескимоси, марсианци, но ние пазим статистическа тайна. Това, че имаме единични такива бройки е постижение, тъй като във Великобритания имаше една доста солидна група, която искаше да се запише религията им „хевиметалисти". Има и най- странни религии, които не са традиционните за нашата страна.

В последните години хората не се местят просто от село в град, а се местят в седемте най- големи града на България- като 1/5 от тях живеят в София, каза ръководителят на НСИ.

Това е третото преброяване , в което се регистрира спад на населението в България. Сега България е намаляла с около половин милион.

Всяко второ семейство в града има компютър и интернет, в селата всяко пето семейство има достъп до компютър и интернет.
Един от най- сериозните изводи на преброяването е, че българската нация застарява, каза Коцева- на 100 излизащи пенсионери, на тяхно място постъпват 70 млади хора.

Увеличават се и районите със застаряващо население.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3000 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.18 | 23:04

2
Мангалите са Лъгали, че са българи, то това им е особенност на етносаи от тоам грешката. 50 на 50 сме ...
осведомен

2013.10.22 | 17:44

1
Щом в България се откриват работни места само за "държавни служители" така непрестанно ще се увеличава броя на застаряващото население,защото никое правителство няма за цел да осигури работни места за млади специалисти завършили държавни университети- просто ги принуждава да бягат от държавата......

Добави коментар

Водещи новини