Харесайте facebook страницата ни

Откриха портите на ада (снимки)

Античен религиозен комплекс с вратата към подземния свят, сравним по важност с Делфийския оракул, е открит недалеч от Хиераполис – Памуккале, обект от световното наследство на ЮНЕСКО и известен курорт в Турция.

Италиански археолози смятат, че и преди две хиляди години това място се ползвало с голяма популярност не само сред античните туристи, пише "МегаВселена", позовавайки се на "Discovery News".

„Изследвайки геотермалните източници в Памуккале открихме светилището на Плутон – господаря на подземното царство”, казва Франческо д’Андрия от университета в Саленто.

Освен светилище религиозният комплекс включва басейн и пещера, която се смята, че е била вход към подземното царство.

„Парите толкова плътно изпълват пространството около пещерата, че закриват земята. Ако тук се пусне животно, то веднага умира – пише гръцкият историк и географ Страбон. – Аз пуснах вътре няколко врабчета и те загинаха пред очите ми.”

„Сблъскахме се със смъртоносното дихание на пещерата по време на разкопките. Няколко птици загинаха в момента, когато се озоваха прекалено близо до горещите изпарения. Очевидно става въпрос за въглероден диоксид”, разказва Д’Андрия.

Учените смятат, че комплексът е бил място на поклонение, сравним с Делфийския оракул – пътниците, които спирали да пренощуват недалеч от пещерата, попадали под въздействието на отровните изпарения и виждали халюцинации, които смятали за пророчества. Но приближаването до самата пещера било позволено само на жреците.

„Каменните редици са разположени над пещерата срещу светилището на Плутон така, че пещерата се е оказвала скрита за пряко наблюдение – обяснява Д’Андрия. – Зрителят е можел да види религиозни ритуали – например принасяне на бик в жертва на Плутон.”

Смята се, че религиозният комплекс е съществувал до IV век от н.е. и е бил унищожен от християните.

Земетресенията са допринесли не само светилището, но и целият Хиераполис да се превърнат в руини. Сега археолозите правят 3D реконструкция на древния комплекс.

Коментари
Коментари (22)
Коментирай
bat pan4o (гост)
03.05.2013 | 19:49

ХОДИЛ СЬМ НА ПОЧИВКА В МАРМАРИС ТУРЦИЯ.ИМАШЕ ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ПАМУККАЛЕ ЗА 50 ЕВРО-ДОБРЕ ЧЕ НЕ ОТИДОХ-КОИТО ХОДИ СЕ РАЗОЧОРОВА-200КМ ОТИВАНЕ И ПОСЛЕ ВРЬЩАНЕ ЗА 2-3ЧАСА НА НЯКАКВИ ВАРОВИКОВИ КАМЬНИ И БАСЕИНИ С ТОПЛА ВОДА И РИБКИ ДЕТО ЯДАТ РАНИТЕ НА БОЛНИ ХОРА С ПСОРИАЗИС-ДА ТА Е ГНУС ДА ВЛЕЗЕШ.ВМЕСТО ТОВА ЗА 35ЕВРО/ В ДВЕТЕ ПОСОКИ/ С КОМЕТАТА ХОДИХ ДО РОДОС-ГЬРЦИЯ КОИТО Е ОТСРЕЩА НА МАРМАРИС --1ЧАС ПЬТ.И НАИ ВАЖНОТО ХОДИШ СИ САМ БЕЗ ГРУПА ОТ МОРСКА ГАРА МАРМАРИС.РОДОС Е МНОГО КРАСИВ/КРЕПОСТА,СТАРИЯ ГРАД/ САМО ЧЕ Е СТРАХОТНА СКЬПОТИЯ-ЕДНА БИРА-4,50ЕВРО,КАФЕ 3.50.ТОЯ КОМЛЕКС МИ ПРИЛИЧА НА ЕФЕС ДО КУРОРТА КУШАДЬСА-ХОДИХМЕ В ЕДИН ПЕК СТРАШНА ЖЕГА,ЧЕ И ЗМИИ ИМА-СЛАГАИТЕ СИ ПО ЗДРАВИ ОБУВКИ-АЗ БЯХ С ЕДНИ ДЖАПАНКИ И ЩЯХ ДА СИ ИЗПОЧУПЯ КРАКАТА ПО СТАРОГРЬЦКИТЕ КАМЬНИ.

Рейтинг:
 
38
(гост)
13.05.2013 | 23:22

Те заради такива селяни и този тип мислене в тая извратена държава няма и нормален туризъм, както и всичко останало! Това че ти е било скъпо байно не означава че не трябва да се види! Памуккале, единствено такова място в света като природна забележителност и само се замисли ако можеш, защо е под опеката на ЮНЕСКО! А ти байно си седи на бира скара в хотела ол инклузив, та нали затова си там, да тъпчеш до пръсване. За кво са ти природни или исторически забележителности! Тъп и елементарен народ сме си и затова и държавата ни е на това положение - примитивно.

Рейтинг:
 
8
(гост)
05.04.2013 | 00:38

Тоя с врабчетата сега ще го погнат от Български Хелзински Комитет за неморално отношение към врабчетата.

Рейтинг:
 
5
(гост)
08.11.2013 | 22:32

trakiiski postroiki

Рейтинг:
 
34
1 2
 
Добави Коментар