"Дракон" се приводни успешно в Тихия океан

  • 27 март 2013 15:18

  • 1248
  • 1
"Дракон" се приводни успешно в Тихия океан
©

Непилотираният товарен космически кораб "Дракон" на американската частна компания "Спейс екс" се завърна на Земята, след като по-рано днес успешно се разкачи от Международната космическа станция, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на НАСА и компанията "Спейс Екс".

"Дракон" се приводни в Тихия океан в 9.34 часа местно време или 18.34 часа българско. "Дракон" се разкачи от орбиталната станция с помощта на роботизираната ръка, която беше задействана от членовете на екипажа, след което бе спуснат над южната вертикала на
Австралия, предаде БТВ.

Апаратът бе скачен с модула "Хармония" на МКС малко над три седмици. Той достави в орбита 544 килограма товари, в това число и над 300 килограма научно оборудване, предназначено за над 160 научни експеримента.

След като "Дракон" се отдалечи на достатъчно разстояние от МКС, той слезе от орбита към 15.40 ч. по Гринуич с помощта на орбиталните си двигатели, които бяха задействани за десетина минути, за да забавят скоростта му.

Приводняването на "Дракон" бе в Тихия океан на 396 километра от бреговете на Калифорния в 16. 34 ч. по Гринуич, уточниха от НАСА. Там се намира нает от "Спейс екс" плавателен съд, който трябва да достави капсулата до пристанището на Лос Анджелис.

Апаратът "Дракон", който бе изстрелян на 1 март, връща на Земята 1210 килограма товари, сред които проби и материали от научни изследвания в областта на биологията, биотехнологиите и физиката.

Полетът бе трети за "Дракон" до МКС и втори по договора между НАСА и "Спейс екс" за доставка на товари на международната станция. Първата мисия, която бе демонстрационна, бе извършена през май миналата година. А първият търговски полет - през октомври същата година.

По договора, сключен между НАСА и "Спейс екс", "Дракон" трябва да извърши общо 12 експедиции до МКС, за да достави различни товари на станцията. Споразумението е на стойност 1,6 милиарда долара.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1248 1

Коментари 1

Добави коментар
\\\\ФЕН

2014.05.18 | 23:22

1
Браво на САЩ. Само те са в състояние да да се занимават с космонавтика.

Добави коментар

Водещи новини