Протестиращите правят информационен пункт пред Народния театър

  • 24 март 2013 17:39

  • 1354
  • 2
Протестиращите правят информационен пункт пред Народния театър
© Булфото

Движение за граждански контрол организира информационен пункт пред Народния театър „Иван Вазов" в София, съобщава Стандарт. До сега те са успели да съберат 1500 подписа за участие в парламентарните избори. 

Не само днес, но и през следващия уикенд, всеки желаещ може да се запознае с идеите на движението, както и да даде свои предложения. Досега ние, протестиращите, бяхме против. Протестирахме против бедността, монополите, произволите. Време е да кажем какво подкрепяме, ние сме „за", с тези думи от "Движение за граждански контрол" анонсираха исканията си. А те са: промяна на Закона за референдумите, с която да се даде възможност на повече гражданско участие и пряка демокрация в страната; реална система за преференции в рамките на пропорционалната избирателна система; освен това - без политически квоти при избора на съдии във върховните съдилища и да се даде възможност гражданите да сезират пряко Конституционния съд.

Янко Петров обясни, че освен това искат да има възможност за отзоваване на депутатите. Искаме да вкараме прякото отзоваване, така че ако не сме доволни, да ги бутаме. На всички тях ще им кажа, че сме им приготвили доматки, ако не слушкат, защото ще ги целим. Ние сме гражданското общество и трябва да направим съответния натиск, каза Петров.

Един от другите лидери на движението - Ангел Славчев, съобщи, че от сряда ще е активна интернет платформа, на която всеки ще може да дава свои предложения и да коментира идеите, така че да се конкретизират предстоящите стъпки, предаде Дарик. Идеята ни е да направим едно интернет правителство. Това ще бъде алтернативата, т.е. гражданското правителство. Да могат да се чуват техните проблеми, да бъде генератор на идеи, да може да се гласува онлайн, обясни Славчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1354 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
exooo

2013.03.31 | 20:19

2
ЗА! Витков вече събира подписи из моловете.. А подписи не само на определени места, отидете при народа, по автогари,гари, централния пазар, социални грижи, пред съда, пред поземлените комисии, пред касите на топлофикация, на всякъде хората ще се разпишат, никой не иска повече безконтролност.Не се ли разпише, значи се ползва с някакви привилегии и доживотно обещано работно място срещу услужа за нечий интерес. Имате право, нека всеки се възползва от това си право. Вече е за България!
123

2013.03.31 | 16:01

1
Тези искания и казионните партии ще ги вкарат в платформите си, нищо не им пречи да го направят, по този начин ще се обезмислят и протестите, и гражданските сдружения. В момента само това нюхат -какво да обещаят и пак да се харесат.

Добави коментар

Водещи новини