В Кипър внесоха законопроект за налагане на капиталов контрол над банките

  • 21 март 2013 21:46

  • 1285
  • 0
В Кипър внесоха законопроект за налагане на капиталов контрол над банките
©

Кипърското правителство внесе в парламента законопроект, по силата на който министърът на финансите или управителят на централната банка ще могат да налагат капиталов контрол над банките, предаде Ройтерс.

"Целта на законопроекта е, в случай на извънредни обстоятелства и в интерес на обществения ред и сигурност, да се дадат правомощия на министъра на финансите или на управителя на централната банка да налагат временни рестриктивни мерки, включително ограничения над контрола на капиталите", цитира Ройтерс текста на внесения законопроект. Очаква се парламентът да се събере тази вечер. Централната банка предлага да се реструктурира банковия сектор, заплашен от банкрут в близките дни, съобщи тази вечер управителят на банката Паникос Димитриадис.

Банката препоръча да бъде внесена спешно в парламента и незабавно приложена законодателна рамка за реорганизация и съживяване на кипърската банкова система, каза Димитриадис. "Процедурата за консолидация ще противодейства на риска от банкови фалити и ще защити всички гарантирани депозити на сума до 100 000 евро", добави той. "Тази рамка определя условията за съживяване на банковия сектор и гарантира заетостта", каза Димитриадис на влизане в президентския дворец, където предстои среща на политическите ръководители на Кипър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини