Иззеха антики в Ловеч и София

  • 15 март 2013 16:03

  • 4530
  • 1
Иззеха антики в Ловеч и София
© МВР

Служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и техни колеги от СБОП–Ловеч иззеха културно-исторически ценности с висока материална, художествена и културно-историческа стойност при спецакция. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

До реализация се стигнало, след като на 1 март унгарските власти задържали двама български граждани на границата с Австрия. Н.Ж. на 64 години от София и Н.Н. на 39 години от Ловеч, криминално проявен за притежание и трафик на културни ценности, член на Национална федерация по Металдетектинг, били заловени при опит на незаконен трафик на около 10 000 антични монети, предмети и други културни ценности. По данни на експерти стойността на иззетите ценности възлиза на около 150 000 евро. В хода на разследването било установено, ценностите произхождат от България и са придобити в резултат на незаконни археологически разкопки.

Спецполицаите претърсили три адреса на територията на София и Ловеч, обитавани от задържаните. Оттам са иззети множество произведения на изкуството и четири старинни икони. Открити са около 20 средновековни монети (сребърни и бронзови), три антични пръстена, шест антични геми с различни изображения, четири средновековни обеци, уникална стъклена торква, връх на стрела, камбанка, два оловни печата, три старинни грамоти, представляващи интерес за държавния архив, старинен свитък с арабски надпис, две старопечатни книги, четири отличителни знака на Министерството на отбраната и МВР, над 12 ордена от времето на българските царе Фердинанд и Борис III.

Образувано е досъдебно производство. Н.Н. е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Действията по разследването продължават.

Последвайте канала на

4530 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.17 | 14:14

1
А така.Този ден се случиха неща в плевенското село Койловци и в Ловеч.Дали е случайно?Двата района се отразяват от един и същ плевенски журналист от национална TV медия.Затова трябва да питаме някои от БСП.Май Р.Петков ще бъде най-точен.

Добави коментар

Водещи новини