Арабската лига разреши да се оказва военна помощ на бунтовниците в Сирия

  • 06 март 2013 20:03

  • 775
  • 0
Арабската лига разреши да се оказва военна помощ на бунтовниците в Сирия
©

Арабските страни имат право да оказват военна подкрепа за сирийските бунтовници, които се сражават срещу режима на президента Башар ал Асад. Това решиха днес външните министри на Арабската лига на заседанието си в Кайро, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Досегашната позиция на лигата бе, че сирийската опозиция и бунтовници могат да получават само хуманитарна и дипломатическа помощ. Но в заключителния документ от днешната среща се казва, че министрите от лигата "подчертават правото на всяка страна, според желанието си, да предоставя всички видове средства за самозащита, включително военни, в подкрепа на силата на сирийския народ и Свободната сирийска армия".

Генералният секретар на Арабската лига Набил ел Араби каза на пресконференция, че министрите са поканили Сирийската национална коалиция, която обединява военните и политическите опоненти на Асад, да заеме мястото на Сирия в заседанията на лигата. Членството на режима в Дамаск в Арабската лига бе замразено през 2011 г. В съобщението от днешната министерска среща в Кайро се посочва, че сирийската коалиция трябва да излъчи свой представител, който да участва в заседанието на лигата в Доха на 26 и 26 март.

Катар бе основен инициатор за това решение на Арабската лига, на което се противопоставиха Ливан, Ирак и Алжир и не подписаха частта за Сирия в заключителното комюнике, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини