Бъдещето на суперкондензатора

  • 06 март 2013 14:58

  • 4534
  • 0
Бъдещето на суперкондензатора
©

Големите открития често са плод на случайност. Особена случайност. От тази, при която експериментаторите искат да получат едно, но после разбират, че са получили нещо съвсем друго. Като двама учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. В търсене на начин за по-ефикасно производство на въглеродния материал графен те получиха невероятен суперкондензатор, разказва БНТ.

Графенът е открит през 2004-та, а през 2010-та донася Нобелова награда за физика на своите изобретатели. Той е прозрачен, свръхтънък и до момента е познат като най-добрия проводник на електричеството.

Учените от Калифорния опитали да го произведат с помощта на течен графитен оксид. Нанесли го върху компактдиск и го загрели с лазер от записващото устройство на компютър. Така се сдобили с графен. Завидно постижение. Но истинското учудване дошло после, при изследване на материала в лабораторията. Професор Ричард Кейнър и колегата му Махер Ел-Кади заредили за две-три секунди парченце графен и го свързали с ЛЕД-крушка. Крушката светнала. И не угаснала в продължение на повече от пет минути.

Ричард Кейнър, проф. по химия и биохимия: Тогава разбрах, че държим в ръцете си нещо много важно, което може да промени света. Можете да си представите суперкондензатора като батерия, която се зарежда и съхранява енергията. Само че при него зареждането става от сто до хиляда пъти по-бързо.

Батерията се зарежда и разрежда бавно. Кондензаторът е бърз, но може да съхранява твърде малко енергия. Суперкондензаторът съчетава най-доброто от батерията и кондензатора. Той може да ускори процесите в уредите, които се нуждаят от зареждане в продължание на часове.

Кейнър: Представете си как включвате телефона към мрежата и за 30 секунди той е напълно зареден... Животът ще бъде по-различен.

Електромобилите ще догонят автомобилите по бързо зареждане. То ще отнема същото време, колкото и напълването на резервоара. Познатите батерии се нуждаят от специална обработка, за да се рециклират. Причината са някои от токсичните им съставки. Суперкондензаторът, обаче, е биоразградим. Той може да се смеси даже с компоста. И от подхранващ елемент за електрониката, да се превърне в подхранваща съставка... за растенията.

Последвайте канала на

4534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини