Представят колажите на Райко Алексиев за първи път

  • 22 февруари 2013 14:32

  • 1747
  • 0
Представят колажите на Райко Алексиев за първи път
©

Документална изложба представя за първи път колажите на журналиста и художник Райко Алексиев. По случай 120 години от рождението на писателя Националният литературен музей показва творчеството на автора, пазено в Държавния архив. Изложбата ще е отворена за посетители до средата на март в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", предаде БНТ.

Фра дяволо е един от артистичните псевдоними на Райко Алексиев, който историята помни като талантлив художник, карикатурист и публицист. След себе си оставя огромно културно наследство от хумористични разкази, фейлетони и пътеписи.

"Тази изложба не е юбилейна. Тя е по-амбициозна. Нейният опит е да преоткрие един несправедливо изтрит по идеологически причини български талант", каза Катя Зографова, директор на Националния литературен музей.

Райко Алексиев е роден в Пазарджик на 7 март 1893 година. Следва литература в Софийския университет и рисуване в Художествената академия. През 1932 г. основава седмичния вестник "Щурец". Списва го сам в дома си до последния му брой на 8 септември 1944 г. Изданието излиза цели 12 години, като тиражът му достига 50 000. Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Димитър Талев и Илия Бешков също пишат за "Щурец". Проницателният хумор и безжалостната сатира бързо печелят врагове на Райко Алексиев. На 18 ноември 1944 г. той е пребит до смърт като "враг на народа".

"Не бих казала, че това е само едно политическо убийство. Тук като че ли са се задействали онези механизми, които приятелят на Райко Алексиев и сътрудник на неговия вестник "Щурец" Елин Пелин е казал, че ако в България се роди гении, то това ще бъде геният на завистта", коментира Катя Зографова.

Последвайте канала на

1747 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини