Предупреждение: Може да има режим на тока

  • 21 февруари 2013 06:18

  • 15051
  • 54
Предупреждение: Може да има режим на тока
©

Възможно е битката между недоволните и монополите да доведе до режим на тока. Това прогнозираха енергийни експерти, които наблюдават събитията от улицата и парламента, цитирани от 24 часа. Вестникът обаче спестява техните имена.

Въпреки подадената оставка на премиера Бойко Борисов протестиращите декларират, че няма да прекратят гражданското неподчинение. Те призовават към масово неплащане на високите сметки за ток. Не е ясно как ЕРП-тата в условията на заплаха от отнемане на лиценз ще приемат загуби при неясно бъдеще.

Затова тръгна сценарий за тъмни квартали. Енергоразпределителните дружества са под натиска на улицата и натиска на политиците. ДКЕВР започна процедурата по отнемането лиценза на ЧЕЗ и вероятно ще намали цената на тока с 8%.

Високопоставени източници от правителството в оставка обаче отричат тази хипотеза: Има 800 мегавата, които се изнасят, освен това, който не плаща тока, просто му го спират, а електроразпределителните дружества са на печалба.

"24 часа" научи, че в министерството на икономиката се подготвят промените в Закона за енергетиката, които предвиждат създаването на фонд за зелена енергия, и предполагат, че ще се приеме. В него ще влизат парите от зелената добавка и 100% от продажбата на квоти въглероден двуокис. Това щяло да позволи да не се увеличава цената на тока за крайните потребители заради ВЕИ. Сметките за парно в София ще са без лихви. Оскъпяване ще има само върху изравнителните суми. Това решиха кметът на София Йорданка Фандъкова, потребителски организации и съветници от всички партии. Това ще постанови Столичният общински съвет.

Идеята е да са без лихви сметките, които гражданите плащат по прогнозен дял. Лихви обаче ще има, ако някой абонат не е погасил изравнителната сметка, обясниха експерти. След оставката на правителството вчера стана ясно също, че решението за АЕЦ "Белене" със сигурност ще се вземе от следващия парламент.

Последвайте канала на

Novini.bg
15051 54

Коментари 54

Добави коментар
123

2013.02.23 | 09:14

49
Всички го вадите много голям, но тока ще ви го спрат като едното нищо. Ще ядат бой ли? Като ви дойде инкасаторът с една патрулка, ще дойда да ви гледам колко сте отворени. Нещата не се решават така. Всеки има електромер - да си го засече, и ако има разлики, да пуска жалба. Ако има съмнения в точността на електромера - пак жалба и в лаборатория. Да не мислите, че ще уплашите енергото като се пените по форумите? Какво, ще биете инкасатора ли? Ами добре, но като ви дойдат полицаите, после да няма полицейско насилие... И ще е заслужено. А на монополите трябва да им се тръсне яка глоба, за да им дойде акълът, но от тази глоба на вас няма да ви стане по-топло, защото тя ще отиде в хазната, а не във вашия джоб.
TRI FAZI I NULA

2013.04.09 | 15:43

54
MI KAT MI GO SPRAT AS PAK SHTE SI GO PUSNA TO E ELEMENTARNO

2013.04.09 | 15:41

51
Ти па каква глупост каза! Така както ги е страх да влязат в циганската махала ще ги е страх да влязат и в моята кооперация! Ние да не би да се бием по-лошо от циганите? Да не говорим, че и полицайте плащат ток, нали се сещаш? Ей тука в отсрещния блок живее шефа на нашето районно. Дали ще си погледне съседите в очите ако праща охрана на иззедниците? Ще посмее ли от кварталния магазин хляб да си купи после? Колата да си паркира пред блока? Детето си да пусне да играе със съседските? Още повече, че в момента министър няма, инструкции също и едва ли не сам си е шеф...
минаващ

2013.02.23 | 09:08

45
Пич, ние не искаме да става като в Америка-да приложат насилие спрямо някой, а та ще бъдат много, слад което някой от всичките на ръба на нервите си да грабне автомата и да нахълта в някое училище, набий си го добре в кратуната.
ГЛАД, ГЛАД, ГЛАД и едри въшки

2013.02.23 | 09:10

46
ГЛАД, ГЛАД, ГЛАД и едри въшки, очаква българите щом шепа анархисти взимат връх и им се чуват и виждат безобразията, защо медиите отразяваха толкова избирателно ситуацията, на 100-200 метра от кадрите хората си пиеха кафето. 1.ЗАЩО протестиращите само искат, искат, искат. КАКВО са дали те за България? КАКВО добро допринесаха досега те, освен да искат и да реват като посрани деца, също да трошат и да чупят. ИСКАМЕ!/казват те/. А какво ще дадат не казват! Водят се от принципа ``даите да дадем``. АНАРХИЯТА е над всичко! За каква правда претендират те? 2.Червените гадове поведоха стадото в условя на безредици, който те/червените гадове/ създадоха. На подчинените им електроразпределителни дружества ЕВН,ЧЕЗ,ЕОН беше наредено да издадат необичайно високи месечни сметки от които част от хората да почнат да протестират. Последваха протести, анархия и безобразия. Какво следва след и повреме на анархията /НАРОДА УЖ УПРАВЛЯВА/: влошава се или изчезва мирната и добра среда на българските и чуждите фирми, изтегляне на капитали /частично или напълно/, фирмите не могат да работят нормално, те искат сигурна среда на капиталовложенията си. Безработицата се увеличава, и ескалира почти до 100%. Е ТОВА ЛИ ИСКАТ БЪЛГАРИТЕ? Шепа червени мародери да водят за носа цяла България. БЪЛГАРИ!!! Не се подавайте на провокацията на ЧЕРВЕНИТЕ ГАДОВЕ!

2013.04.09 | 15:42

53
Ще ме извиняваш много, ама аз не протестирах нито за висока сметка (моята не беше много висока) нито пък скандирах за оставката (чието подаване намирам за чисто и просто "работата се насра, дайте да се омитаме"). Аз протестирам срещу зависимостта, в която е поставен гражданинът от монополистите. И ако е 100% верно(а то си е), че червените гадове докараха ЕРПтата и създадоха схемата за ограбване, то това толкова "хубаво" правителство на ГЕРБ имаше 3 год и половина да демонополизира ситуацията и да постави ЕРПтата в конкуренция, както и да промени онези точки от закона за енергетиката, които са в интерес преди всичко на бизнеса на ЕРПтата, а не на българския гражданин и заради които именно точки сме така сега. Еми не е истина в Сърбия, след същия тоталитарен режим и после няколко войни, тока да е 8 стотинки на квт/ч, а те си нямат АЕЦ...как там може, а тука не може???? а, сетих се - нямат ЕРП-та - всичко си го прави тяхната СЕК (сръбската електрическа компания)..не ги е срам, какви комунисти само...
veneta

2013.02.23 | 09:07

44
radwam se che ima hora katoteb, koito mislqt s glawata si i mogat da prawqt sapostawki i da razsajdawat za w badesteto, qwno powe4eto razsajdawat parwosignalno no...takawa i sadba gi o4akwa....parwosignalna.jalko za hora kato teb

2013.02.22 | 23:52

43
Ти май не си си пил хапчетата?!
за 38

2013.04.09 | 15:42

52
чиче, а ти правиш ли разлика между държава в нормален ред, и държава, обхваната от гражданско неподчинение? мислиш, че тия от енергото ще ходят от къща на къща с по една патрулка полицаи и ще спират тока на длъжниците? така се прави, когато държавата си е на мястото и когато длъжниците са единици. а сега? като спрат тока на хиляди хора, и като тия хиляди хора останат вечерта на тъмно и студено, къде ще отидат, според теб? на улицата, да трошат патрулки и офиси на ЕРП-та, ето къде! в момента гражданите грам, ама грам не са склонни да се подчиняват на правила и ред - без значение дали са добри правила, или не. аре мисли малко, преди да плямпаш!
nemiroff

2013.04.09 | 15:41

50
e neka doydat mi go sprat em boy she yadat em toka 4e gi lovi.
антикомунист

2013.02.22 | 23:48

35
е на ви сега протестиращи лумпени - яхнаха ви скапани политици ,като Станишев , Сидеров и Доган ,манипулираха ви и сега кво? Искахте оставка - получихте я и по-добре ли стана? На ви сега и по-високи сметки и режим на тока - малоумни революционери такива!Бойко ви обеща намаление на тока и стабилност в държавата - вие избрахте хаоса , революциите и манипулаторите Станишев и Сидеров ,Каракачанов и Доган - гризнете сега дръвцето да ви дойде акъла!Прост народ- слаба държава!Вместо стабилност още 4 месеца и нормални избори - сега хаос , излишни манипулирани от БСП и Атака протести и по-високи сметки само и само да си начешете крастата и да се правите на мачовци ! А от хаоса ще спечелят единствено няколко политика и накрая ще получите отново крадящите Станишев и Доган ха ,ха , само малоумни лумпени могат да го направят това!

2013.02.23 | 09:13

48
За пореден път Вие ,гробаристите, показахте, че не сте със народа си- а на вашия дезертьор му беше лесно да си подаде оставката, уж се съобразява с хората и да остави някой друг да свърши неговата работа.Днес за пореден път се убедих, че 90 процента от привържениците на Буда са прости, нагли и неграмотни, а пропуснах да спомена прасетата и другите живинки, докарани в подкрепа на Бойко.
Boss

2013.02.22 | 23:51

42
Да ти го нах*кат комунистите изодзад та кръв да плюваш, гербераст жалък (ама ония младите анархо комунисти - червено черните: дето в цял свят повеждат протестите и запалиха г*за на такива като теб и на полюцията)!

2013.02.22 | 23:50

38
Бойко боже да е обещал намаление на тока и отнемането лиценза на ЧЕЗ, но това ясно го потвърдиха, че ДКЕВР не знаят за такова намерение и че ЧЕЗ са им удължили срока да се поправят така да се каже, така че Бойко просто ви е пуснал поредната лъжа и вие като овце сте му се вързали. Жалко за този двуличен и не знаещ какво иска народ, просто жалко. Няма шанс да се оправи тази държава ако народа не спечели промяна. Затова младите хора излизат в чужбина, НЕКА. Няма смисъл да си хвърлят живота на хора, които не могат да му осигурят дори основното. И както каза Умберто Еко за България: "Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии?".

2013.02.22 | 22:37

10
Ей ка*ут смотан. Аз на обещанията на тая мутра се наслушах вече почти 4 години. Не му вярвам на този смотаняк. Ей такива като теб могат да ме изкара от нерви. Как може бе , как може да си толкова ограничен и наивен или може би си платена ку*ва на Бойко. На хранилка си при тези мутри нали? Некадърно ко*еле , писна ми да страдам заради такива като вас. Като толкова ти харесва вземи си го у вас , да ти намали тока само на теб, ама и ти ще останеш излъган, но заслепен мишкарче, но заслепен от необятната светлина на "Краля Слънце" даже няма да разбереш кога ти го е хакнал отзад. Е*аси колко са малоумни тези продънени герберски подлоги и доносници.

2013.02.23 | 09:13

47
Поредната евтина инсинуация и лъжа на ТИКВАТА. Това само доказва че народа е на прав път. Всички на улицата, ще победим. Долу проджните гробокопачи на БЪЛГАРИЯ

2013.02.22 | 23:51

41
Айде спретнете режим на тока, че този път не само с протести ами и с БОЙ да ви изгоним разни немци, чехи и т.н лайна.

2013.02.22 | 23:51

39
Ужас ще ми идат мръвките в боклука и после кво да се оплача на арменският попР че държавата е реорганизирана цари хаос и никой си няма и най-малка представа как да оправи нещата Хазна празна умни хора няма ........... колапс

2013.02.22 | 23:51

40
Как ти останаха мръвки, ний кат разбрахме, че Боко е паднал, такава маса сложихме...

2013.02.22 | 23:49

37
Злобейте герберасти, сега ша пикаете газ, и ще го ползваме за отопление

2013.02.22 | 23:49

36
И ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ДР. КИРИЛ, ДР СОН;, ДР. РУМЕН, ДР. ГОЦЕ ЗАЯОТО ОТ ТЯХ ЗАВИСИ ЦЕНАТА НА ТОКА.

Добави коментар

Водещи новини