Туристи рушат Балдуиновата кула

  • 19 февруари 2013 14:33

  • 4136
  • 3
Туристи рушат Балдуиновата кула
©

Едно от най-атрактивните места на историческия хълм Царевец във Велико Търново - Балдуиновата кула - се нуждае от спешен ремонт.

Лобното място на Балдуин Фландърски е на път да стане опасно за посетители, защото, за съжаление, недобросъвестни туристи са превърнали в атракция къртенето на малки скали и камъни от кулата за спомен, да се снимат с тях или просто да ги хвърлят в Янтра, предаде БНТ.

Последният основен ремонт на историческата кула е бил само преди шест години. Със средства на Общината тогава са изградени нови стълби, а кулата е укрепена и обезопасена.

"Има много вандалщина, много от посетителите къртят камъни и ги хвърлят в реката, която е непосредствено под кулата. Този проблем е от няколко години, но обичайно или парите не достигат, или има други приоритетни обекти", коментира Иван Църов, директор на РИМ - Велико Търново.

Заради недобросъвестните туристи сега се търсят 15 хиляди лева за ремонта на Балдуиновата кула. През миналата година близо 20 хиляди посетители от цял свят са разгледали царския комплекс. Търновци са убедени, че вандалското отношение към историята е недопустимо и трябва да има солени глоби за всеки, който руши светините ни.

"Определено трябва да има някакъв контрол над това. Все пак това е част от историческа ценност, не би трябвало така да се руши!"

"Или трябва да има постоянна охрана, или друг начин няма, няма кой да ги следи постоянно какво правят там."

"Трябва да има наследство и за след нас, и за идните поколения. Това е история на България."

От Историческия музей във Велико Търново казват, че средства се набират и от туристическите такси на хълма Царевец.

Последвайте канала на

4136 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Зорница

2013.06.12 | 17:05

3
По- добре не коментирай
???

2013.06.12 | 17:05

1
Тя не беше ли на Шипка ?
THE GODFATHER

2013.06.12 | 17:05

2
във мадрид беше

Добави коментар

Водещи новини