Масов бой пред парламента между протестиращи и жандармерия (снимки)

  • 18 февруари 2013 18:27

  • 45376
  • 154
Масов бой пред парламента между протестиращи и жандармерия (снимки)
© Булфото

Няколко хиляди българи се събраха на Орлов мост в столицата на протест срещу монополите и блокираха движението, предаде репортер на novini.bg.

Демонстрантите скандират "оставка", с което искат сваляне на цялото правителство. "Мафия", "Да си върнем държавата" и "Да обявим национална политическа стачка", са призивите на протестиращите. "Когато държавата е на колене, народът е длъжен да се изправи", смятат те и скандират: "Дянков си отиде, Бойко е наред".

Има засилено полицейско присъствие. На протеста са представители на гражданско движение ДНЕС, гражданско сдружение "Нетърпимост", представители на "Атака", както и много футболни фенове.

"Всеки ден ще е така до победата", твърдят демонстрантите. Те се отправиха към Народното събрание, където бяха посрещнати от полиция, която изгради жива верига по жълтите павета и не пуска протестиращите напред.

Движението в района е блокирано изцяло. Протестиращите с разпънато на кръст българско знаме се опитват да влязат в НС. Хвърлят камъни, домати и бутилки по сградата и чупят прозорци. Строшена е къщичката за журналисти.

Добри Проданов, на 29 год. бе арестуван, но органите на реда го освободиха под влияние на народния натиск. Това обаче не направи тълпата по-малко агресивна.

Жандармерията изтласква хората към парка. Протестиращите скандират "Оставка" и пеят химна.

Напрежението ескалира. По-агресивните от протестиращите биват арестувани.

Жандармерията разпръсна демонстрантите. Група от протестиращите блокира кръстовището на Софийския университет. Удрят по тролеите и свалиха тирантите на едно от превозните средства на градския транспорт. Протестиращите поставиха пейки на пешеходната пътека до ВУЗ-а. Те се отправиха към изходната си точка - Орлов мост. Протестът излезе извън контрола на полицията. Демонстрантите се движат свободно по платното.

Движението на Орлов мост е напълно блокирано и то в пиков час. Някои от протестиращите пълнят джобовете си с камъни. Сред тях има и хора с маски. Ситуацията за момента е спокойна.

След 20-минутна блокада на Орлов мост протестиращите с непрестанни скандирания тръгнаха по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Протестиращите стигнаха до бул. "Васил Левски" и се насочват към градинката на "Попа". Цялото движение е блокирано, а полицията не може да се справи и да овладее положението. По пътя си те обръщат кофи за боклук. Шествието стигна до сградата на CEZ. Там протестиращите бяха посрещнати от огромен брой жандармеристи. Демонстрантите ги обсипаха с домати и бутилки.

Полицията разделя протестиращите на групи с цел да сме намали напрежението сред демонстрантите. По време на акцията е арестуван и известния като Златната флейта Кристиян Коев. Поводът е бил, че не е изпълнил полицейско разпореждане да не продължава с основната група. Коев е един от организаторите на протеста. "Аз имам пари, за да си платя сметките, но какво да правят всички останали, затова протестирам", обясни музикантът.

По пътя на шествието полицията извършваше арести на по-буйните демонстранти, които обръщаха кофи за боклук. Има пострадали полицаи, но няма официални данни за техния брой.

Шествието достигна и Съдебната палата. Според протестиращите е имало организиран побой от страна на полицията срещу мирно протестиращото население.

Според очевидци, при сблъсък с полицията по време на протеста на бул. „Христо Ботев”, двама души са пострадали. Единият е бил налаган с палка по главата, а другият е със счупен нос.

11 души са задържани при безредиците, съобщиха от МВР.

Последвайте канала на

45376 154

Свързани новини

Коментари 154

Добави коментар
Константин

2013.11.12 | 09:51

154
Нова Конституция!
d

2013.02.20 | 14:41

153
Не разбрахте ли,че най-големите измамници имат най-голяма нужда и интерес да дестабилизират държавата
Георги

2013.02.20 | 14:41

152
Хора ако не гласуваме за ГЕРБ на изборите се оставяме в ръцете на БСП и ДПС. Колкото и бели да са направили трябва за ТЯХ да се гласува
ВАНЯ

2013.02.20 | 14:40

151
НЕ МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ДА ГЛАСУВАМ ВТОРИ ПЪТ ЗА ГЕРБ, ЗАЩОТО ТЕ МИ ИЗЛЪГАХА! ОБЕЩАХА, ЧЕ ВСЕКИ КОЙТО Е ВЪРШИЛ ДАЛАВЕРИ ПО ВРЕМЕ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ЩЕ МУ СЕ ПОТЪРСИ СМЕТКА! НО, УВИ! НЕ САМО НЕ ИМ ПОТЪРСИХА СМЕТКА, НО ДОПУСНАХА ДА СТАВАТ СПОНСОРИ НА МВР! ПРИМЕР: ДИМИТЪР КАТЕЛИЕВ ПЕЙЧЕВ- ЗАМ.МИНИСТЪР В МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, А ПРЕДИШЕН МАНДАТ - ДЕПУТАТ ОТ НДСВ! И САМО СПОНСОР НА МВР, НО УРЕДИ ДВЕТЕ СИ ДЪЩЕРИ И СЪПРУГАТА СИ С МИЛИОНИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ! УРЕДИ СЪСЕДКИ СИ НА ДИРЕКТОРСКИ МЕСТА - В РИОС И БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ! А БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ МУ Е КАТО КАТО ЕДНО ОТ ЕООД-тата, ЗАЩОТО ТАМ СА ВСИЧКИ НЕГОВИ ХОРА, КОИТО ДОСТА ДОБРЕ СА МУ ПЛАТИЛИ ЗА РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА!

2013.02.19 | 23:33

140
Престанете с тия изказвания ако не е герб трябва да е бсп! Тва звучи като с капут или без капут. В кво ни убеждаваш? Че нямаме избор ли?

2013.02.19 | 22:34

138
Чешката енергийна компания ЧЕЗ днес изрази остър протест срещу изявленията на българския премиер Бойко Борисов за евентуалното анулиране на лиценза на тази компания за дейността й в България, предаде ИТАР-ТАС ... .Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която има интереси и у нас, е обект на разследване в Чехия за серия съмнителни сделки, измами и конфликт на интереси, съобщава електронното издание idnes.cz, като цитира осведомени източници.---КОМЕНТАРА,ИЗЛИШЕН!!!Съд до дупка,за овчарчето,шулевица и др.Мангостов,те ни загробиха.
THE GODFATHER

2013.02.20 | 12:15

150
Aми то всичко е инсценирано Б.Б се застъпва за народа но защо сега помислете имаше достачно време да направи нещо във полза на държавата имаше 4 години да ни покаже и сега излиза безпомощен пред ЕРП тата помислете ЗАЩО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ПЕПО

2013.02.20 | 11:37

149
ИСКАМ ДА ПИТАМ ДА СТЕ ВИДЯЛИ ЕДИН ЦИГАНИН НА ПРОТЕСТ ЗА ТОКА НАЛИ ТЕ НАИ МНОГО РЕВАТ И АКО НЕ СТЕ ВИДЕЛИ ЗАщО ЛИ ? ЗАщОТО НИЕ ИМ ПЛАщАМЕ ТОКА
ИЗМАМНИЦИ

2013.02.20 | 00:07

142
14-те Български фирми които продават ток навън са плащали на ББ за миналите избори. Тези фирми изнасят евтин ток от мекерето на Борисов, който направи шев на Козлодуй (големия Николов) с голяма разлика която кешират в касата на ГЕРБ. А скъпия ток от ТЕЦ-овете продават на нас...
d

2013.02.20 | 04:12

148
Тъпанар,тока за износ е 3 пъти по скъп от този които е за БГ.Престанете да лъжете хората и да насаждате напржение
Човек от народа

2013.02.19 | 22:03

116
ИСКАМ ОТ СЪРЦЕ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ,КОИТО ИЗЛЯЗОХА И ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ! ГОРДЕЯ СЕ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН! НИЕ СМЕ ЛЪВОВЕ! БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ! АМИН!
Иванов

2013.02.20 | 04:12

147
Да се излиза на протести да, но нужно ли е това насилие? Нека обвиняват полицаите колкото си искат, но е факт че тези момчета не бяха случайно там, тези момчета сме ги виждали в същите стълкновения на минали протести. Те не са там за да протестират, там са да се бият. Защо? Защото някой нарежда какво да правят. Все пак живеем в 21 век, нека протестираме, но не и по този агресивен начин, наподобаващ на някои африкански и арабски народи.
ACAB

2013.02.20 | 00:12

146
Smurt za tiq enichari v nedelq MOLOTOV po patrulkite
143

2013.02.20 | 00:12

145
Какво са ти виновни полицаите, че да палиш колите. Те са там за да може нормалните хора мирно да изразят своите искания и да не се позволява да се създава излишно напрежение от хора като теб, които не знаят какво искат и използват хората за да всяват напрежение и хаос. не е редно да е стига до там. Не може след това да сe търси вина в полицейските служители, че се опитват да си вършат работа, а такива хора като теб, които се опитват да правят глупости се озовават в някое районно управление.
браво

2013.02.20 | 00:10

144
започна се операция "разделяй и владей"! медиите и еничарите в униформи,отново свалили гащи пред властта..

2013.02.20 | 00:09

143
Хора,Българи!Не се подавайте на евтини манипулатори,криещи се зад маски.Това са сбирщина от ултраси -наркомани,който се имплантират м/у нас,за д провокират,побойща,погроми и ответни действия на МВР.с една е една цел;отблъскване на хората от участие и появата на "защитници"-политически жокеи.Оставете МВР да им наби канчетата.Те също са хора,който плащат кожодерски сметки.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини