Лазаня, продавана у нас, ще се изследва в немска лаборатория за наличие на конско месо

  • 18 февруари 2013 15:22

  • 841
  • 0
Лазаня, продавана у нас, ще се изследва в немска лаборатория за наличие на конско месо
©

След нотификация от ЕС в петък миналата седмица българска търговска верига е била проверена за наличие на конско месо в лазаня "Болонезе", разфасовки от един килограм. На етикета на полуфабриката е пишело, че е месото в лазанята е телешко.

Цялото количество от 86 потребителски опаковки в общо четири града на страната е възбранено и от него са иззети проби, които са изпратени за анализ в акредитирана лаборатория в Германия. Това информира на брифинг днес заместник-председателят на Българска агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински, предаде БТА.

По думите му, докато не стане известен окончателният резултат от проверката, което трябва да стане до края на седмицата, не може да се твърди, че лазанята у нас е с конско месо.

Той обясни, че "сагата" с конското месо е започнала преди десетина дни. България е била известена за проблема чрез системата за бърз обмен на данни между компетентните органи в ЕС по сигнал на Великобритания, че в продукти с етикет за телешко месо голяма част от него е заменена с конско.

Последвалите няколко нотификации са обхващали все по-голяма група продукти /около 10 - 11 вида/ и страни-членки на ЕС, чийто брой до момента е около 15, обяви д-р Кулински. Той уточни, че всички нотификации до момента са с логото "информационни", а не "с незабавни действия", което означава, че Европейската комисия не смята, че има пряка опасност за здравето на потребителите.

Според него изследванията в останалите европейски страни показват, че замяната на телешко с конско месо е от 30 до 100%, но е възможно у нас партидата с лазанята да е различна.

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ посочи, че Българската агенция по безопасност на храните ще продължава да проверява търговските вериги.

Последвайте канала на

841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини