Студенти протестират заради високи такси

  • 18 февруари 2013 11:07

  • 1687
  • 3
Студенти протестират заради високи такси
©

Студенти излизат на протест срещу увеличението на таксите в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Това се посочва в отворено писмо на Студентския съвет до Академическия съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В писмото, което е изпратено и до медиите, студентите заявяват, че са категорично против взетото на 30 януари 2013 г. решение на Академически съвет за вдигане таксите за всички специалности на университета с 8% за учебната 2013/2014 година. Студентите считат за изключително неморално във време на нарастваща бедност и безработица, най-старият и престижен университет в България да увеличава таксите за образование. Решението е взето без широки дебати и обсъждания със студентите. Повишението е станало факт във време на сесия, период, в който вниманието на студентите е отвлечено другаде и те най-малко могат да реагират по някакъв начин.

„Смятаме за позорно да бъдем третирани като „ходещи такси“ от собствения ни университет, в който сме се борили да учим и който би трябвало да защитава конституционното ни право на достъпно държавно образование. Чувстваме и нуждата да Ви припомним, че неведнъж заедно сме бранили образованието в България. Запитваме Ви днес какво пречи да бъдем заедно отново”, пише в отвореното писмо. Студентите са против увеличаването на таксите, защото всяко ново повишение затруднява част от тях да продължат висшето си образование, въпреки техните знания и умения. С отвореното писмо студентите призовават на Академически съвет да се преразгледа решението и да се отмени увеличението на таксите за всички специалности на СУ.
Протестът ще се състои на 27 февруари от 14.00 часа в двора на Ректората.

Последвайте канала на

1687 3

Коментари 3

Добави коментар
СОФИЯ

2013.02.19 | 09:22

3
И МАЙКИТЕ НЕКА ПАК ДА ИЗЛЕЗЕМ,И ДА СЕ ОБЕДИНИМ ВСИЧКИ СРЕЩУ БЕЗУМИЯТА В БЪЛГАРИЯ!!!!!
Един студент

2013.02.19 | 09:21

2
Там съм, да се обединим и да ги поставим на място - само лапат тея подобия на преподаватели, а насреща никаква промяна в качеството! Учат се глупости, Дянков беше прав да ги нарича "феодални старци" тогава бях против, но сега вече не - като искате високи заплати - отивайте в частните университети! Некадърници!!!
Romanisto

2013.02.19 | 09:21

1
Егати тъпака си тези пари не отиват само в джоба на преподавателите, а и в други дейности. Защо не вземеш да проучиш нещата преди да пишеш глупости! Мисли!!!

Добави коментар

Водещи новини