България въстана! Хиляди поискаха оставката на Борисов (обновена + снимки + видео)

  • 17 февруари 2013 11:15

  • 68750
  • 202
България въстана! Хиляди поискаха оставката на Борисов (обновена + снимки + видео)
© Булфото

В 11.00 часа стартира националният протест под надслов „Да запалим монополите 4-та част”

Стотици се събраха пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в София, където ще се проведе протест срещу високите сметки за ток и парно. Спряно е движението по бул. „Г.С.Раковски”, където са застанали част от протестиращите. Има засилено полицейско присъствие. Протестиращите скандират под прозорците на МИЕТ „мафия”. Чуват се освирквания. От тонколони звучи българска народна музика. Развяват се български знамена.  На протеста са дошли хора от всички възрастови групи като има дори майки с детски колички.

Протестиращите пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заявиха, че дават максимум още една седмица на управляващите да изпълнят исканията им. В противен случай ги искат – „вън от властта”. От микрофона на протеста прозвучаха различни призиви. „Допреди седмица се чудих – дали сме народ или мърша, но от една седмица сърцето ми не спира да бие, защото такова чудо не се е случвало от 20 години и повече – цяла България да е единна”, каза един от протестиращите. По думите му, от 23 години различни управляващи обещават високи пенсии, доходи, добавки за майки, но нищо не е получено, добави той. „Търпението ни свърши. Оттук нататък България е единна. Днес 35 града се обединиха в протест за България”, посочи той. По последни данни – протестиращите във Варна били около 10 000 души, посочи още той.

Протестиращите замеряха сградата на Народното събрание с домати, пиратки, банани, ябълки и портокали. Сградата на Народното събрание е оградена с метални заграждения и е охранявана от полицията.
Пред парламента беше обявено, че всички протести в страната преминават в гражданско неподчинение. „Искаме незабавна оставка на правителството”, заявиха протестиращи в столицата.

Протестиращите столичани блокираха Орлов мост. Хората скандират „всеки ден ще е така до победата”. Протестиращите преминаха по бул. „Цар Освободител”, където също спряха движението. На бул. „Цариградско шосе” в момента движението също е частично спряно. Протестиращите призоваха – кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да спре всички дела на „Топлофикация” срещу гражданите до изясняване на ситуацията. „Всички граждани, които смятат, че фактурите им са невалидни или надвишени, да спрат да плащат сметките си, за да могат да фалират всички електроразпределителни дружества”, пожелаха гражданите.

Протестиращите срещу високите сметки в столицата се насочиха към централата на ЧЕЗ, като по пътя блокираха бул. „Цар Освободител” при изтеглянето си от Орлов мост.

Около 5 000 души протестират във Варна срещу високите сметки за ток. Районът около община Варна вече е пълен с хора, повечето от които носят национални знамена. Звучат патриотични песни. Шествието ще следва обичайния си маршрут и ще премине по основните варненски булеварди. В центъра на града има засилено полицейско присъствие. Полицаите обаче по никакъв начин не се наместват, тъй като засега няма провокации. Протестиращите станаха близо 8000 души. Те  блокириха площада пред Катедралата във Варна. Протестиращите блокираха  и бул. „Сливница”. Полицията отцепва движението на сто метра пред протестиращите и по този начин не се получават задръствания. Друга част от митинга протестира пред сградата на електроразпределителното дружество на ул. „Девня”. По този начин митингът се разкъса на две части. Част от прозорците на сградата на дружеството са счупени от хвърляни предмети, в района има засилено полицейско присъствие. За момента няма информация за пострадали или арестувани граждани.  Протестът продължава.

Пловдивчани потеглиха на шествие срещу високите сметки за ток от Централна поща към сградата на елетроразпределителното дружество в Пловдив. В протеста се включиха над 5000 души. Митингът се води от 29-годищната Гергана Георгиева, която носи факла, и от младежи с български знамена. Сред протестиращите има и агитки от фенове на футболните клубове "Ботев", "Локомотив" и "Берое"- Стара Загора. Чуват се възгласи "Няма да платим" и "Власт на народа". Протестиращите носят лозунги срещу EVN, сред които – "Внимание! Високи цени на тока – опасно за живота". Събралите се пеят патриотични песни и приканват пловдивчани да се присъединят към тях. На протеста има засилено полицейско присъствие. Протестиращите скъсаха портретите на политици, под които пишеше "Те трябва да платят". Сред образите, които бяха накъсани, а преди това целени с яйца бяха тези на Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в, Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в, Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Над 2000 души се събраха в Пазарджик и казаха „Не!” на политиката на енергодружествата в знак на протест срещу високите сметки за консумирана електроенергия. Около 50 полицаи блокираха входа на електроразпределителното дружество в Пазарджик, пред което протестиращите се разположиха. Те обезглавиха триглав дракон.

Над 80 смолянчани са се събрали в този час пред сградата на Родопския драматичен театър в очакване да започне вторият по ред протестен митинг в Смолян срещу високите сметки за ток и монопола на електроразпределителните дружества.  Очаква се на този протестен митинг да се съберат значително повече недоволни граждани от енергоразпределителното дружество, обслужващо региона.

Над 1000 души в Дупница блокираха движението по главен път Е-79.

Над 500 великотърновци се обявиха срещу високите сметки за ток. Недоволните граждани се събраха пред сградата на Община Велико Търново. Шествието стигна до касите на електроразпределителното дружество, където протестиращите хвърляха яйца по прозорците на дружеството. По думите на Светлин Тачев, един от организаторите, протестът е срещу монополите на енергоразпределителните дружества, както и срещу държавния монопол на топлофикация. Исканията на протестиращите са национализация и функция за участие на гражданите в държавния сектор. На въпроса дали някой обръща внимание на протестите и чува исканията Тачев бе категоричен, че България се събужда от дълъг сън и днешният протест е кулминацията.

В Бургас близо 2000 души поставиха ултиматум на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да изпълни исканията им до 22 февруари. В открито писмо те поискаха от министър-председателя отмяна на решението на ДКЕВР за увеличение на цените на електроенергията с 13%, намаляване на квотите за зелена енергия, 50% гражданска квота в ДКЕВР, разсекретяване на договорите за продажба на електроенергия от ТЕЦ Марица 1 и ТЕЦ Марица 3 и разтрогването на договорите, подвеждане под съдебна отговорност на Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в и Иван Костов, 100% от тока от АЕЦ Козлодуй да се реализира на вътрешния пазар, премахване на посредниците и поемане на функциите им от НЕК и връщане на ЕРП-тата в ръцете на държавата.

Протестиращите гарантираха на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че ще поискат като негов работодател и суверен оставката му следващия петък, ако той не започне незабавно работа по исканията им.

В Шумен протестът срещу високите сметки за ток, започна пред театъра в града. Хиляди се събраха и преди шествието отдадоха последна почит към актьора Тодор Колев, който е родом от Шумен. Протестното шествие продължи по централната пешеходна и завърши в Градската градина пред сградата на електроразпределителното дружество. Протестът премина без ексцесии. Шуменци изразиха недоволството си с викове „Мафия" и „Вън монополистите". Към сградата на енергото полетяха жълти стотинки и яйца, горяха се и сметки за ток.

Стотици излязоха по улиците на Добрич за втора поредна неделя в знак на протест срещу високите сметки за ток и монопола на енергоразпределителните предприятия. Протестиращите се събраха пред храм „Св.Георги” и отново изминаха същия маршрут като на първия митинг – през бул.”25-ти септември”, площад „Свобода”, площад „Тракийски” – до сградата на „Енерго Про”. С викове „Мафия”, „Оставка” и „Крадци” множеството освирка виновните за високите сметки за ток. За пореден път бяха издигнати искания за национализация на енергоразпределителните дружества, премахване на всички посредници и поемане от НЕК на тяхната функция, разсекретяване на всички договори в сектора енергетика и поемане на отговорност от подписалите ги лица. Протестиращите издигнаха призив към всички добричлии да спрат да плащат ток, вода и данъци докато не бъдат анулирани криминалните концесии и приватизации в страната. Съд за всички виновни и национализация на стратегическите отрасли, като се започне с енергийния сектор, поискаха още митингуващите. Те издигнаха плакати „ЕРП –тата вън от България!”, „Искаме си тока, искаме си държавата”, „Спрете да ограбвате България”.

Над три хиляди протестиращи граждани се събраха днес в Ловеч в началото на пешеходната зона в града, преминаха през централната част и се спряха пред Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. От деца до възрастни хора скандираха и развяваха лозунги "Държава на хайдуци с костюми", "Изчезвайте! Вън от България", "Предлагате ни разсрочено плащане! Не! Благодаря!", "Не искаме живот на кредит". Протестиращите хвърляха електромери и горяха сметките си за ток, пеейки химна на страната. С надписа "ВЪН" украсиха входа на дружеството.

Около 5 000 души протестираха днес в Перник срещу високите сметки за ток. Толкова голям митинг в Перник не е имало досега, оцениха активисти от първите години на прехода. Под звуците на гайда, плакати "ЧЕЗ вън!", "Искаме си обратно държавата!", "Ревизия на прехода!" и др., пеейки "Мила родино", шествието тръгна от община Перник , премина през центъра на града и достигна до сградата на "ЧЕЗ-Електроразпределение". С възгласи "ИзЧЕЗвайте!, "Можем и без ЧЕЗ!", "Няма да позволим повече да ни грабят!" недоволните поискаха да се установи реален пазар на различните видове енергии и пазарни отношения между страните, както и всички нормативни и поднормативни актове да гарантират равнопоставеност между енергийните дружества и потребителите.

Над 1000 души се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали, за да изразят своя протест срещу високите сметки за ток, срещу монополистите от електроразпределителното дружество EVN и държавата. Без разрешение от властите, спонтанно кърджалийци тръгнаха на протестно шествие по един от централните булеварди - бул. "България". Бяха издигнати и лозунги: "Искаме държава на гражданите, а не на монополите!", "Срещу монополите, корупцията и предателите във властта! Не сме роби и няма да търпим да се гаврят с нас!", "Стига са ни лъгали, крали и унижавали! Искаме в България да живеем нормално!".

Около 1000 души се събраха днес на протест в Монтана срещу високите сметки за ток. Протестът започна пред сградата на "ЧЕЗ" в града и прерасна в шествие и блокиране на централните улици. Към 11,00 часа протестиращите блокираха първо булевард "Александър
Стамболийски", а после преминаха из централната част. Те спряха пред областната управа, където издигнаха лозунги срещу високите сметки за ток и бедността в региона. После шествието се отправи обратно към офиса на "ЧЕЗ", премина покрай него и продължи към изхода на Монтана. За 30 минути протестиращите блокираха движението на автомобили от Монтана по направленията към София, Враца, Лом и Берковица. Протестиращите скандираха "Мафия", "Изчезвайте", "Бедни сме". Те поискаха национализация на електроразпределителните дружества и намаляване на сметките за ток. Сформиран бе инициативен комитет, който да координира протестите през следващите дни.

„Спираме да гласуваме за партиите, защото точно те са колониалната администрация, която обслужва колонизаторите срещу тлъсти корупционни такси. На избори ние не правим нищо друго освен, че легитимираме престъпници, за да вършат престъпленията си за поредните 4 години”, заявиха ораторите на протеста.

Последвайте канала на

Десислава Станева
68750 202

Свързани новини

Коментари 202

Добави коментар
До червенотиквениците!

2013.02.25 | 11:00

202
ГЛЕДАЙТЕ ТЕЯ ОТ МЛАДЕЖКОТО БСП - САБАХИ И ГРАФА,КАК СЕ НАБИРАТ С НАГЛАСЕНИ ПОСТОВЕ . КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШАТ ПОМЯРИТЕ МРЪСНИ,поне да ви плащат добре,да не ви е яд после..

2013.02.25 | 10:59

201
Коя партия прави фалшификации, измисля документи, кара младежкото си крило да си измислят самоличности и да пишат от различни браузъри? И кой викаше днес "незабавна оставка на ГЕРБ"

2013.02.18 | 15:32

27
От различни имена пишат не браузери но то се познава винаги има БСП в агитациите им.

2013.02.25 | 10:59

200
пак ли Костов ще спасява обраната България
БКП

2013.02.25 | 10:58

199
БСП се опитва да яхне протеста !!!!! целите им младежки организации за изкарани на протеста, и точно те са тия с плакатите срещу ГЕРБ, точно те замерват полицията и провокират побоищата !!! а в градовете, дето няма протести, са ги накарали да пишат цял ден по форумите !!! имам приятел в младежко БСП Плевен, и той ми ги каза тия неща !!!!! Внимавайте хора, не им се водете по акъла !!!! помнете кой докара България до това положение !!!
Bo

2013.02.22 | 00:34

141
АБсолютно вярно, брат - всеки с поне малко мозък знае, че България е на тоя хал заради половин век масово изтребване на интелигенцията в страната и подмяната и с партийни подлоги. Червените открай време бълват само разруха - хората бяха умишлено вкарани в такава мизерия, че от безкрайни тревоги по оцеляването си да нямат нерви и време да мислят за неудобните на партията въпроси. Затова и протестите ни не са протести, а хората скачат първосигнално на който им е пред очите. Не трябва сега да сме на улицата, а преди няколко години когато мазния г*й беше премиер. Партията наистина се оказа над всичко, а аз предпочитам да имам мутра и дилър на едро за премиер, отколкото някой, който в името на руски интереси би вкарал всеки неудобен в трудов лагер. Наистина ми писна тоя ш*бан комунизъм да ми диктува живота 20 години след като "уж" сдаде властта. А още повече ми писна от червените безумци, които с тъпотията си поддържат тая нечовешка партийна фирма жива.
простите червеноушкОВЦИ

2013.02.25 | 10:57

198
искат национализация, ха ха ха ще падна, и какво ще стане след това /цял ден лежане по гръб, взимане на мижава заплатка +нищоправене+ток на преференции и други благинки/ свърши това време ДРУГАРИ защото комунягите всичко опапаха и фалираха държавата няколко пъти след 1980 година
Mислелте

2013.02.25 | 10:56

197
С Политизирането на проблемът с цените се цели постигането на 2 неща: 1-избягване от същината на проблемът и размиването му 2-създаване на база за разногласие и разкол в народът. Мисля ,че бившите политици са по-виновни от настоящите за създалата се ситуация ,но по-важното е ,как ще се справят сегашните с положението. Да се изберат други управляващи е все едно да си вкараме автогол ,а ние искаме решение от сегашните ,бившите се осираха години наред.
.........

2013.02.25 | 10:56

196
НАРОДА ТРЯБВА ДА НАХЛУЕ В ПАРЛАМЕНТА И ЕДИН ЖИВ БОКЛУК НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ
!

2013.02.22 | 00:29

134
И после какво предлагаш? Да дойдат червените боклуци пак ли !? ДА АМА НЕ! НЯМА ДА СТАНЕ ТАЯ!!!!
nik

2013.02.25 | 10:56

195
kakto vinagi chtom ima malko pari v jaznata bcp se aktivira za zagrabvane na vlasta.te sa vinovnicite za polojenieto na naroda.dogovorite se pravija po tejno vreme,i nichto chudno i sega da si pribira procenti tejnata partia.ot vremeto na demokraciata gledam edin i sachti film.idva pravitelstvo koeto ne e komunistichesko,ponatrupa pari v rezerva-po nego idva komunistichesko i pochva da krade natrupanoto.tova ne im stiga a kradat i evro fondovskite pari.kogato unichtojat vsichko sdavat vlasta -taka karame 23 godini.dano naroda izleze blagorazumen i ne se podvede za seten pat.tova sa protesti za konkretni nechta,a vsichki partii nachelo s bsp se opitvat da politizirat nechtata.gleday trezvo i ne se podvejday balgarino-i az iskam da se varna i da jiveya normalno v stranata si.
o

2013.02.25 | 10:55

194
Само ГЕРБ могат да оправят работата.Доколкото им са въэможностите и съвсем не идеално,но на светлинни години по-добре от всички останали вэети эаедно.Само си помислете колко лентичики преряэа Бойко.Не че предишните нямаха желание эа това,дори си имаха по няколко чифта нови ножици и километри лента...само дето парите от Европа ги нямаше!А тия пари представляват около 80% от стойността на обекта.те са эаетост на населението и эаплати на работниците.И ако това го нямаше,беэработицата вероятно щеше да е 40 и повече процента!И ако тогава наистина вноската ни бе по-голяма от субсидиите,то сега всяка год.вноска ни се връща умножена по 5-10пъти. Эа селското стопанство няма да говоря.Там никога не сме били по-добре,въпреки че има още доста да се желае!Каэвам го всичко това эа да си помислите преди да плюете по някого,дали имате друг по-подходящ эа неговото място!
Верно ли си толко прост или си от герб?

2013.02.25 | 10:54

193
герб ще оправят само близките си. Видяхме им политиката.

2013.02.22 | 00:30

135
Крайно време е да го изгоним този селски Тиквоч заедно със Цвъко и директно в затвора. То не беше крадене,приватизиране ,закриване на фирми,канали за наркотици и цигари,не се наядохте нещастни пиявици. Котараците и те да не си мислят,че така лесно ще се измъкнат от гневния народ
Kosta

2013.02.25 | 10:54

192
Predlagam razstrel na ploshtada,zashtoto kato si znaem sudebnata sistema ,kato nishto shte si izlejavat prisudite na Havaite

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини