Депутатите се скараха на какъв език да се води предизборната кампания

  • 14 февруари 2013 09:25

  • 1475
  • 6
Депутатите се скараха на какъв език да се води предизборната кампания
©

Парламентът продължава с обсъждането на второ четене на Изборния кодекс.

Депутатите спорят за текст, който посочва на какъв език да се води предизборната кампания. В кодекса е записано, че кампанията се води на официалния български език. От ДПС предлагат това да се допълни и с текста: „при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни събрания и митинги може да се ползват и други езици, освен българския”.
Лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в обоснова предложението с пример: „Ако по време на предизборната кампания управляващата партия бъде подкрепена от ЕНП, дойде на предизборен митинг неин представител, на какъв език ще се обърне към симпатизантите”.

„Предложението ни не е насочено към основния принцип в закона, напротив – разширява го”, подчерта Местан.

„Изказването на лидера на ДПС е изключително опасно и провокативно”, коментира лидерът на РЗС Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия,. Абсурдно е, в която и да е европейска държава да поискате втори национален език да стане турският или пък да отидете в Ню Йорк, където се говорят 100 езика, и там да поискате кампанията да се води на 100 езика, заяви Янев.

„Мислех, че сте специалист по корупционните въпроси, оказахте се лингвист. Прочети текста, г-н главен прокурор на Народното събрание. Какъв сепаратизъм, какви 5 лева?”, отговори Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1475 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2013.02.17 | 09:19

6
Ало местане тук е България и официалния език е, Бъгарския ако не ти харесва чантичката и за Турция.Там може да си говориш на какъвто си език искаш тук не.
Къде ще избягате?

2013.02.17 | 09:19

5
Като не сега, след 10 години ще имаме втори официален език който след още 15 ще стане доминантен.
ото

2013.02.17 | 09:18

4
Официалния език в България е българският. Предизборната кампания е ОФИЦИАЛНА среда.В официална среда се ползва официалният език. Толкова е просто но Местан със неговите завидни философски възможности се опитва да докаже друго. Той човека може да докаже че бялото е черно. Как във предизборната кампания за Български парламент (официален език български) ще се ползва друг език? Все пак парламента е символ на държавата. Иначе турчин е прав, че ще си живеем тук зедно- заедно в България където официланият език е САМО българският.
турчин

2013.02.14 | 21:24

2
ало някой да е казал да е турския.просто дане се ограничава с един език.ЕС не е само България.има се в предвид и английския или др.тази турска фобия ще ви убие някой ден.просто и да искаш и да не искаш ще си живеем заедно.
Аман от глупаци

2013.02.14 | 21:24

3
Не ми се прави на турчин бе ПОМАК,след като си роден в България ти си Българин,на какъвто и език да говориш пак си оставаш Българин.Вярата също няма значение,пак си оставаш Българин.

2013.02.14 | 17:47

1
Хора, вие сте се объркали. Политиците искат да ползват техния и на правителството език, МИНЕТЧИйСКИЯ, те така и така си го ползват, да се оправят с езика и без това са езичници.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини