От Европа до Австралия за 90 мин.

  • 13 февруари 2013 17:29

  • 1901
  • 0
От Европа до Австралия за 90 мин.
©

През 2012 г. се планира да бъде завършена разработката на двигателите S-MAGJET. Те ще позволят на самолетите да достигат максимална скорост от 4290 км/ч. Така разстоянието от Ню Йорк до Лондон, например, ще се взима за някакви си 120 минути.

Оказва се обаче, че това не е пределът! Германският аерокосмически център (DLR) вече работи върху технологията Spaceliner, която ще помогне тези показатели да станат още по-удивителни, пише вестник "Стандарт".

Spaceliner засега е концепт на самолет на бъдещето. Създателите му очакват той да развива максимална скорост от 23 400 км/ч. Дизайнът му ще позволи да бъдат превозени 50 пътници от Европа до Австралия за 90 мин и 100 пасажери от Европа до Калифорния за час.

Разбира се, на Spaceliner ще му се наложи да лети в горните слоеве на атмосферата на височина 50 км. Само там той ще може да достигне такава невероятна скорост, защото няма да му пречи съпротивлението на въздуха, както и други самолети.

Пътуването ще се извършва на три основни етапа. Първият е излитане и достигане до необходимата височина с помощта на ракета носител (8 мин). Вторият е основният полет с максимална скорост, а третият етап - самостоятелно спускане и кацане.

Така този самолет по-скоро ще прилича на совалка. За гориво ще се използва течен кислород и течен водород. По този начин при полета си Spaceliner няма да отделя никакви вредни газове в атмосферата, а само водни пари.

Според DLR за разработването и построяването на самолета в Европа ще са необходими най-много 25 години. Остава открит въпросът и колко ще струва билетът за едно пътуване със Spaceliner.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1901 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини