Бизнесът смята, че сметките за ток са манипулирани

  • 13 февруари 2013 07:49

  • 1795
  • 0
Бизнесът смята, че сметките за ток са манипулирани
©

Бизнесът има подозрения, че софтуерът, който изчислява сметките за електроенергията, се манипулира. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България и член на управителния съвет на Съюз „Произведено в България".

По думите й, в публичното пространство в последните няколко години системно се налага мнението, че българският потребител трябва да свикне с мисълта, че три месеца в годината, независимо от метеорологичните условия, сметките за електроенергията е нормално да бъдат високи. Към момента ние имаме една изключително мека зима, затова имаме съмнения дори в достоверността на статистиката с данните за температурните стойности, каза тя.

Кукушева заяви, че ще бъде внесено от тях в МС предложение да се изгради независим софтуер на ЕРП-тата, който да не може да бъде манипулиран. Според експерти, това е единственият начин да се обяснят тези завишени сметки. Обърнете внимание, че са завишени сметките на всички коректни производители, на тези, които си плащат сметките. Как това да не е манипулиране, попита тя. Към момента няма орган нито лаборатория, които да одитират и тестват софтуера на всички енергийни дружества.

Второто наше предложение ще бъде за облекчен режим за поставяне на електромери. Убедени сме, че проверката, която се прави към момента на уредите, ще покаже ясно и категорично, че са технически изправни. Но е някак удобен пропуск в нормативната уредба никой потребител не може да постави свой стандартен, лицензиран електромер. Така ние по никакъв начин не можем да оспорим сметките, които са начислени във фактурата, допълни тя.

Според Кукушева, трябва да бъде разгледан от ДКЕВР самият абзац във фактурата, който е свързан с преноса на количеството ток. Не може стойността на една стока да е фиксирана, а логистиката й да е два пъти по-скъпа, и тази стока да е конкурентоспособна и пазарна. Няма стока или услуга, която не е зависима от електероенергията, транспорта, човешкия труд и задълженията на пазара. Иначе това е монополна стока, обяви тя.

На въпрос дали ще бъде повишена и цената на хляба като следствие от високите сметки за ток, Кукушева отговори, че пазарът е този, който определя цената на хляба. Не е необходимо да плашим хората, каза тя, но подчерта, че цената на тока няма как да бъде преглътната от нито един работодател в България.

Последвайте канала на

1795 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини