Гроздан Илиев: Кандидатурата ми за КС не е политическа

  • 11 февруари 2013 19:34

  • 1408
  • 0
Гроздан Илиев: Кандидатурата ми за КС не е политическа
©

Кандидатурата ми за съдия в Конституционния съд не е политическа, каза за БТА заместник-председателят на ВКС Гроздан  Илиев, когото ГЕРБ номинира.

Илиев допълни, че е получил предложението от свои колеги юристи в правната комисия към НС и намира това за естествено  развитие на кариерата си. "Това е едно следващо стъпало за мен, и в това няма нищо неразбираемо", допълни той. Рано или късно мястото на съдия в КС трябваше да бъде заето, но не възприемам кандидатурата ми като компромис след случая с  Венета Марковска, посочи Гроздан Илиев, според когото прозрачността на процедурата по избора не е притеснителна.

Според Илиев и сега конституцията дава достатъчно гаранции за независимостта на властите. Индивидуална конституционна жалба в такъв състав на КС и  такава администрация е невъзможно да бъде въведена, защото ако това се случи, ще е нужен много по-голям капацитет на съда, е мнението на Илиев. Един компенсаторен механизъм в лицето на омбудсмана удовлетворява нуждите, смята още Илиев. Рано е да се коментира дали бих станал председател на КС. Има много достойни колеги от сегашните съдии, коментира още  заместник-председателят на ВКС и допълни, че делата, които има за разглеждане, ще бъдат решени и няма да се наложи да бъдат  преразпределяни на друг.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини