"Сити център София" пред фалит

  • 15 юли 2011 07:03

  • 4404
  • 1
"Сити център София" пред фалит
© Интернет

Приходите от наеми падат, разходите за поддръжка набъбват, печалбата е мираж, а празните магазини са ежедневие.

И за капак - банката чука на вратата и си иска своето.

Бъдещето на първия столичен мол е под въпрос, след като американският фонд “Хайтман” - настоящ собственик, има проблеми със заемите към Уникредит банк Аустрия. Това е становището на одиторския доклад, подготвен от “Ърнст & Янг”.

2010-а е била изключително тежка за първия столичен мол - приходите от наеми са се стопили с 12,5% и дружеството е излязло на загуба от 729 хил. лв., след като през 2009 г. бе на печалба от 1,28 млн. лв.

Одиторите са извели проблемите на дружеството в специален параграф за “обръщане на внимание”.

Другата констатация е, че капиталът на дружеството е с 32,2 млн. лв. по-малко от регистрирания - 70,5 млн. лв. Причината е в непокрити загуби от предишни периоди. В този случай според Търговския закон акционерите трябва да предприемат съответни мерки, за да изпълнят изискванията на закона, се казва в доклада.

Одиторите изразяват мнение, че “тези условия сочат несигурност, което може да доведе до съществено съмнение относно способността на дружеството да продължи дейността си”.

В заключение от “Ърнст & Янг” казват, че дружеството извършва действия за поправяне на нарушените условия и преговаря с банката. Разговорите са без резултат към датата на одиторския доклад - 25 май.

Последвайте канала на

4404 1

Коментари 1

Добави коментар
Kyky

2011.07.19 | 22:59

1
Само луд човек може да се хване на 6-7 хиляди евра наем, за 15 квадрата магазинче в МОЛ, пък ако ще да е и в центъра на София. Още по-луд трябва да е този, който си мисли, че това ще е вечно.

Добави коментар

Водещи новини