Цената на олиото остава без промяна

  • 08 февруари 2013 20:47

  • 1029
  • 0
Цената на олиото остава без промяна
©

През периода 30 януари - 6 февруари средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио остават без промяна спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио се запазва на ниво от 2,73 лв./литър.

На тържищата в страната олиото се предлага на цени от 2,50 лв./литър (Хасково) до 2,95 лв./литър (Варна). В единадесет области се регистрира седмично отклонение на цените на едро, в интервала от -3,2% в Благоевград до +1,7% във Варна. Средните цени на дребно на рафинираното олио за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), също остават на нивата от предходната седмица - съответно 3,03 и 3,22 лв./литър. През изтеклата седмица в големите супермаркети на страната продуктът се търгува в ценовия интервал от 2,80 лв./литър (Добрич) до 3,19 лв./литър (Пазарджик).

Седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,7 - 3,6% се отчита в ГТВ в пет от областните центрове, най-чувствително в София. В други три области е налице поскъпване на слънчогледовото олио в границите от 0,7% до 5,2% (Силистра). В малките магазини цените на олиото варират от 2,90 лв./литър (Варна) до 3,68 лв./литър (Смолян). Промяна на стойностите спрямо предходния седмичен период е налице в девет области, главно в посока надолу.

Седмичното понижение на цените е в рамките на 0,8 – 4,9%, най-чувствително във Варна. Поскъпване на продукта е регистрирано единствено в област София - с 4,%. През изтеклата седмица цените на слънчогледовото олио в по-малките магазини продължават да са средно с 0,19 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,44 лв./литър в София. Най-голям марж между цените на едро на олиото и тези на дребно се отчита в Плевен – 0,58 лв./литър за ГТВ и 0,81 лв./литър за ДТО. В две от областите цените на продукта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,15 лв./литър.

Последвайте канала на

1029 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини