Социалните съветвали бременна жена да остави детето

  • 07 февруари 2013 20:22

  • 2991
  • 0
Социалните съветвали бременна жена да остави детето
©

21-годишна бременна жена от Гоце Делчев обвинява социалните работници, че я съветват да остави детето, съобщи БТВ. Бащата на нероденото бебе изоставил майката и сега тя опитва да се справи сама, без пари и без жилище.

Преди 4 месеца животът на Ваня се обръща - научава, че е бременна, приятелят й я изоставя, остава и без работа. Така се налага да търси по-евтина квартира и намира - в мазето на къща.

Срещу 30 лева на месец получава стая с две легла и печка на дърва. Пари за огрев обаче няма и Ваня живее на студено, яде филии с лютеница, но иска да запази бебето. В опит да й помогне, хазяинът Костадин Бойков отива в социалната служба. Оттам обяснили, че Ваня трябва да си извади нова лична карта, в която да посочи адреса, на който живее. Трябва да представи и документ за бременността си. Жената обаче няма пари за това. И твърди, че социалната работничка и дала странен съвет.

„Тя вика „ами по-хубаво за нея, ако иска да й е по-спокоен животът занапред, детето да го остави”, казва хазяинът. В социалната служба отричат да са давали подобен съвет. И дори обещават да направят компромис и да отпуснат помощ на младата жена, без задължителните по закон документи.

„Служителката отрича да е изказвала тези думи, още повече, че това е служител, който е с дълъг опит и стаж в нашата дирекция и съм сигурна, че никога не би си позволила да изрече такова нещо. Много добре знаем, че ролята на социалните работници е да помагат на гражданите”, заяви директорът на „Социално подпомагане” в Гоце Делчев – Петя Чуркова.

„Според мен една майка, която има сърце в себе си, не би могла да изостави детето си, независимо какво е положението. Аз съм на това мнение, че няма да си изоставя детето, колкото и трудно да ми е”, казва самата Ваня.

А след раждането на бебето, което ще е момиче и ще носи името Ивана, работа ще има друг отдел, - този за закрила на детето. Служителите в него ще трябва да проверят условията, в които ще расте бебето.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2991 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини