Еврочиновници стачкуват

  • 05 февруари 2013 11:07

  • 913
  • 1
Еврочиновници стачкуват
©

Служители на Съвета на Европейския съюз са в еднодневна предупредителна стачка днес заради опасенията, че с бюджета на Общността за 2014-2020 г. заплатите им ще бъдат намалени.

Пред белгийски медии представители на техните синдикати поясняват, че целта е да се обърне внимание на този въпрос преди насроченото за края на тази седмица заседание на Европейския съвет, който ще обсъжда бъдещия европейски бюджет. Според Ренцо Карпенито, представител на един от трите синдиката на еврочиновниците, който работи за институциите на ЕС от 40 години, високите заплати са защита срещу корупцията. По негово мнение за заплата от 2000 евро няма да се намерят желаещи с 20-годишен стаж, които да заработят за институциите. Карпенито уточнява, че средната чиновническа заплата на служителите като него е 5000 евро.

По думите на синдикалиста бюджетът за заплати на служителите на институциите на ЕС е едва три процента от общия бюджет на Общността. Обявената стачка изглежда днес няма да попречи на нормалната работа на Съвета, в чиято основна сграда тази сутрин започнаха да пристигат участниците в международната среща, посветена на Мали.

Последвайте канала на

БТА
913 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.02.06 | 00:13

1
горкинките, мъчно ми стана

Добави коментар

Водещи новини