Отказаха безплатно раждане на българка в Италия

  • 04 февруари 2013 13:02

  • 2624
  • 5
Отказаха безплатно раждане на българка в Италия
©

Северната италианска област Емилия Романя поиска 1000 евро от 23-годишна българка, родила в обществена болница между Коледа и Нова година, съобщава 24 часа.

Според местните медии родилата в Инферми, до курорта Римини, българка била безработна от известно време и именно поради тази причина здравната каса поискала да й бъде платена сметката по раждането и престоят в болницата.

В същото време не се предвижда заплащане в случай на аборт от страна на безработни българки и румънки. Абсурдът засяга само гражданките без работа и без здравна осигуровка на последните две приети в ЕС страни.

Причината за това според местните власти е, че България и Румъния не предвиждат на териториите си безплатно здравно обслужване на собствените си граждани, ако те не са осигурени, а и не покриват сметките по лечението им, ако то се е наложило в друга страна от ЕС.

Според изданието "Романя ной" 23-годишната българка разбрала, че трябвало да плати 981 евро за раждането само дни преди него. С тази цел тя се обърнала за помощ към фондацията "Папа Йоан XXIII".

"Това е парадоксална ситуация. Нелегалните имигранти се оказват по-защитени, тъй като те разполагат с карта STP (която им гарантира безплатна здравна помощ - б.а.)", казва Енрико Мазини от службата по майчинство във фондацията. Според него проблемът с българката е заради това, че няколко дни преди да роди й изтекъл периодът, в който имала право на социални помощи.

Българката живее на Апенините от 7 г. и дошла тук, за да учи. През летните периоди обаче работела в барове и ресторанти. За последен път работила през лятото на 2011, след което забременяла, така че през лятото на 2012 г. не е работила. Затова и не могла да натрупа необходимия стаж, за да може да се възползва от безплатна здравна осигуровка по-късно. А България не й плащала разноските по нея.

Според Мазини много българки и румънки днес не са запознати с този абсурд. Дори самата болница, в която родила българката, не знаела дали сметката й ще набъбне, ако тя останела повече дни в нея.

Последвайте канала на

Novini.bg
2624 5

Коментари 5

Добави коментар

2013.02.04 | 18:30

5
ВИДЯХТЕ ЛИ СЕГА КАКВО ПРАВЯТ БЪЛГАРСКИТЕ СТУДЕНТКИ В ЧУЖБИНА , "РАБОТЕЛИ ЛЯТОТО В БАРОВЕ" !!! АМИ ТО ЕДИН ПЪТ ЩЕ СЕ ОПАЗИШ ,ДВА-ТРИ ,НО ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ БЕЗ ДА РАЗБЕРЕШ ЩЕ ЗАБРЕМЕНЕЕШ !!!!

2013.02.04 | 18:30

4
БЪЛГАРКИТЕ СЕ ЧУКАТ НА ПОРАЗИЯ В ЧУЖБИНА !!! "В БАР РАБОТЕЛА ПРЕЗ ЛЯТОТО"

2013.02.04 | 18:30

3
мамка й на тая жена, да й плати италианеца който я е забременил

2013.02.04 | 18:30

2
E jenata jivee ot 7 godini v Italia, zashto pyk ot Bulgaria da trqbva da i plashtat smetkata?
Бойко Борисов

2013.02.04 | 17:04

1
Бойко Борисов e виновен и за това,нали?

Добави коментар

Водещи новини