Приемните родители в Хасково се увеличават, заплатите им също

  • 23 януари 2013 21:54

  • 1990
  • 0
Приемните родители в Хасково се увеличават, заплатите им също
©

Професионалните приемни семейства в област Хасково са се увеличили три пъти за една година. Ако през 2011-та в региона те са били 13, към края на 2012-та техният брой е станал 43. "От началото на 2013-та сме одобрили още седем и вече са 50", съобщи директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Грета Иванова, цитирана от Haskovo.info.

Интересът към тази професия се дължи първо на факта, че хората са осъзнали необходимостта децата да растат в семейства, а не в домове. От друга страна, приемната грижа вече е професия, за която се заплаща, допълни Иванова.

Първоначално професионалните приемни родители бяха назначавани на трудови договори. Миналата година обаче правилата се промениха и сега те се назначават на граждански договори. "Парите, които получават професионалните родители, са около 380 лв., което е повече от преди. Сега нямат платен годишен отпуск, но пък вървят осигуровки", уточни Грета Иванова.

Върху тази сума за платената приемна грижа се дава допълнително и помощ за отглеждане на детето, която е между 195 и 230 лв. в зависимост от възрастта на малчуганите.

Последвайте канала на

1990 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини