Извадиха на светло тайната кореспонденция за АЕЦ "Белене"

  • 21 януари 2013 15:13

  • 6984
  • 11
Извадиха на светло тайната кореспонденция за АЕЦ "Белене"
© Булфото

Кореспонденция от 2008 и 2009 година между Националната енергийна компания, германската компания RWE (РВЕ) и тогавашния министър на икономиката Петър Димитров по отношение на изграждането на АЕЦ „Белене” представи пред журналисти на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Министър Добрев посочи, че съответната кореспонденция ще бъде качена и на адреса на министерството в интернет. Енергийният министър обясни, че в едно от тези 7 или 8 писма тогавашният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков е предупредил министъра на икономиката от миналото правителство Петър Димитров, че Националната енергийна компания не може да финансира изграждането на АЕЦ „Белене”.

В друго от писмата ръководството на немската компания РВЕ посочва, че не е съгласна да заплаща аванс по споразумение 5, което се отнася за оборудването с дълъг цикъл на производството на АЕЦ „Белене”.

РВЕ категорично се противопоставя на доставката на оборудване, докато не бъде осигурено финансиране по проекта, посочи Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6984 11

Коментари 11

Добави коментар
Радо

2013.01.24 | 08:45

11
Даже и референдума да се окаже положителен да има нова централа не вярвам да се построи във България каквото и да се започне е мисия невъзможна!
haho

2013.01.23 | 15:35

10
Имаше един концлагер Белене -където комунистите изпращаха хора неугодни на Тодор Живков и режима му,сега ДА ИЗПРАТИМ КОМУНЯГИТЕ В БЕЛЕНЕ!!!!!!!!!
Edin

2013.01.23 | 08:27

9
Хора. Не разбрахте ли, че '89 година комунистите са "сдали" само политическата власт. Финансовата власт е й до ден днешен в тях. Аз съм от малък град. На 27 години съм. Смятам се за млад. Искам да кажа, че всички предпрития, заводи и тецове в околността са на комунисти и деца на такива. Няма един собственик да не е свързан с БКП, да не е бил член на Партията, секретар или доближен до "бившата" власт. Сигурен съм, че в цяла България е същото. Разберете го един път завинаги - комунистите в "края" на управлението си са си раделили, поделили всички пазарни нисши и дялове от икономиката. Раздали са си на свои хора, куфарчета с пари за да могат днес да са днешните мръсни, червени ологарси. Спомнете си, когато беше разтрелян Андрей Луканов, няколко дни преди това. той спомена в едно интервю, че си спомня на кого и по-колко точно е раздал. Кой мислите, че го уби? Дали не бяха вече натрупалите достатъчно капитал с мръсни пари червени новобогаташи. Моля раберете, че Белене е поредната комунистическа нисша, от която те и техните наследници искат да си осигурят многолетно и бъдещо бозаене, за което ние ще плащаме.

2013.01.23 | 06:02

8
Референдум ще има!Дали хората ще гласуват с "ДА" или с "НЕ", това те ще го решат!Тези от ГЕРБ ги видяхме 4 години, да оставят хората да решат, дали ще има централа!Писна ми от тях!Управляващите ги е страх от сега, ами до юли месец представяте ли си какво плюене ще бъде по предишното управление!Загубили сте властта драги ми управляващи!Вървете си!Оставете младите хора да навлязат в политиката и да си казват мнението!Много хора пострадаха по общините, след местните избори!Работят в страх и напрежение!Това е геноцид над всички ни!Изтрепваме се помежду си, цели семейства се затриват!УЖАС!
Стефан К..

2013.01.23 | 06:02

7
Мда, и още 4 години да ги плюят пак няма да ви стигнат защото не до време, а до акъл. Очевидно не си запозната нито какво се случва в държавата сега, нито си била преди. 1. Не са загубили нищо докато има трезво мислещи хора в тази държава, които могат да преценят кое е най-малкото зло. 2. Като говориш за млади политици, можеш ли да сметнеш, така на ум, набързо, колко беше средната възраст на министрите от предишното правителство? А на по-предишното? Я сега сметни и на сегашните... Ако вече не е станало твърде трудно ще осъзнаеш каква несвързана глупост си написала... Ще се радвам на отговор от твоя страна

2013.01.22 | 22:58

6
- Аргументът на БСП: АЕЦ Белене е толкова перспективен и печеливш проект, че инвеститорите ще се избият за участие в него! Готови са сами да поемат разходите, само и само да участват! - Позиция на RWE? Вие тези 5 милиарда евро откъде ще ги извадите? Ако няма откъде не ни губете времето!
хе хе хе

2013.01.22 | 22:50

5
Нима вече не е ясно ,че тая ненужна централа е невъзможно да се построи щото няма пари. А господата Станишев и Р. Овчаров са в смесените фирми по експлоатацията й и затова вече реват на умряло. Ми що не си я построят сами бе - с ръмжащите кученца от форума , що и тия дето не я искаме да плащаме години наред. Ако толкова искаха що не я построиха в своя мандат? А и в свет.мащаб все повече страни се отказват от ядрените централи заради рисковете им - те червените кученца нека си лаят - нормалните хора просто трябва да не се поддаваме на скалъпена с бели конци комунистическа пропаганда - това е!

2013.01.22 | 22:49

3
Нали щяхте да предоставите писмо, в което РВЕ твърдят, че се отказват заради цената. Оказа се само, че не са искали да платят един аванс, защото не са участвали в подписването на Допълнение 5. Смях в залата и поредните политически лъжи. 5 дни преди референдума, намерихте документация от 2008 - ма. Драги българи, смятайте какво мнение имат за нас управляващите, щом толкова лесно ни взимат за мезе...

2013.01.22 | 22:49

4
Хайде, прочети още един път, и тогава си пиши редовните глупости, червенушко! Много ясно, че ГЕРБ не искат да строят Белене - тлъстите комисионни вече са били договорени, а за тях е оставено само оръжието за политическо самоубийство. Тях щяха да запомнят като "гадовете, които ни заробиха с тая централа". Само ми е странно как БСП продължават още да разправят как се строи.
Бобката

2013.01.22 | 20:00

2
Все си мисля че централата в Белене ще е голяма грешка. Достатъчни пари са пропиляни вече а хората които имат интерес от цялата работа вече са се нагушили с комисионни. Нямам против да се развива енергетиката, но Белене не е начина. Не разбирам само едно нещо. Защо след като проекта започва през 1981 година, не е завършен досега. Не съм поддръжник нито на сегашните управници, нито на предишните (за мен всичи са едни и същи боклуци и измамници), така че моля, без грозни нападки към мен.

2013.01.22 | 08:21

1
Кукловода скърца със зъби и куклите се раждвижат да поставят следващата пиеса.Тя с нищо не ще се запомни, но отново ще убие времето за представление а на кукловода това му трябва, но не и на зрителя.

Добави коментар

Водещи новини