ЕС отвори достъпа до данните за генно модифицирана царевица

  • 14 януари 2013 21:06

  • 1470
  • 1
ЕС отвори достъпа до данните за генно модифицирана царевица
©

Европейската агенция по безопасност на храните отвори достъпа до цялата научна информация за генномодифицирана царевица, която според френски учен може да доведе до рак, предаде "Франс прес".

Агенцията съобщи, че предвид обществения интерес ще направи достъпни всичките данни за генномодифицираната царевица NK603 на уебсайта си, пише dnevnik.bg.

Докато до момента тя предоставяше подобна информация, ако бъде поискана, сега всеки заинтересован ще може да проучи подробно данните, използвани за оценката на риска, се посочва в изявлението.

През ноември агенцията отхвърли доклада на френския учен Жил-Ерик Сералини за връзка между рака и генетично модифицирана царевица.

Екипът на Сералини от университета в Кан откри, че мишките, хранени с генномодифицираната царевица NK603, произведена от компанията Monsanto, или изложени на хербициди, използвани с нея, са развили тумори.

Агенцията заяви, че след първоначален преглед е открила, че "замисълът, представянето и анализа на проучването... са неточни", и поиска от Сералини, да предостави допълнителна информация за работата си. Френският учен, от друга страна, настоя агенцията първа да отвори достъпа до данните си.

В понеделник тя съобщи, че данните за този вид генномодифицираната царевица са достъпни като част от инициативата за повече прозрачност в работата й.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1470 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.01.15 | 12:05

1
гответе се за евтина френска царевичка на нашия пазар

Добави коментар

Водещи новини