Апарат за фототерапия спасява деца в МБАЛ "Пловдив"

  • 08 януари 2013 20:18

  • 2127
  • 0
Апарат за фототерапия спасява деца в МБАЛ "Пловдив"
© Снимка © Getty Images/Guliver

Само един сеанс с френския апарат за фототерапия може да спаси новородени от жълтеница. Това каза вчера проф. Емилия Христова, бивш национален консултант по неонатология при посещението си в МБАЛ "Пловдив".

Заедно със зам.-председателката на асоциация "Силви Вартан за България" Теофана Теохарова и представителите на френската фирма производител "Медипрема" Валя и Жан-Луи Ерви тя гостува на отделението по неонатология, където в навечерието на Коледа неправителствената организация дари синята лампа за интензивна фототерапия на новородени с жълтеница на стойност 10 300 евро, предаде Plovdiv24.

Пет малчугана вече са лекувани с новата високотехнологична апаратура. А по време на визитата екипът на д-р Диана Аргирова провеждаше терапия на 4-дневния Омар. Около 25% от децата страдат от неонатологична жълтеница, а на 15% се налага да се прави фототерапия, обясни проф. Христова. Причина за появата на болестта е различният резус фактор на майката и бебето или недоразвития черен дроб на недоносените. При някои хлапета се стига до смяна на кръвта. Заболяването не е безобидно и може да увреди нервната им система.

Благодарение на лампата за около два часа облъчване състоянието на децата рязко се подобрява, защото високото съдържание на билирубин намалява. На децата се спестяват и хиляди убождания за изследвания. За някои от хлапетата е достатъчен и един сеанс, а за други в по-тежко състояние се прави курс от три до шест облъчвания. Така лампата, наричана още тунел, защото децата влизат вътре като в пътното съоръжение, може да се ползва от няколко бебета в денонощието. Най-важният резултат е, че от 2000 обменни кръвопреливания за лечение на жълтеница при новороденото през 1993 г., през миналата година само на 11 хлапета е била сменена кръвта, изтъкна проф. Христова.

За 20 г. асоциацията на Силви Вартан е доставила на български болници 42 апарата, много монитори, инкубатори и друга високоспециализирана техника за неонатологията, заяви Теохарова. Тя добави, че известната певица дарява всяка година по 20 000 долара лични средства за децата на България, за да не се загуби нашата нация. Радваме се, че работим с изключителни специалисти, като екипа на болница "Пловдив", подчерта зам.-председателката на асоциацията.

През миналата година при нас са родени 1426 деца, но са лекувани над 1600, защото постъпват и недоносени от други общини, обясни д-р Диана Аргирова, началник на отделението. Дарението е изключително ценно, защото стотици деца ще бъдат спасени от жълтеница, много сме благодарни на асоциацията, заяви тя.

Времето, в което живеем, е изпълнено с трудности, проблеми и негативни емоции, но съм щастлив, че все още има хора, готови да подадат ръка на децата в нужда като асоциация "Силви Вартан за България", благодари и директорът на МБАЛ "Пловдив" д-р Аргир Аргиров.
 

Последвайте канала на

2127 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини