Фискалният пакт започва да действа от 1 януари

  • 28 декември 2012 15:57

  • 1107
  • 0
Фискалният пакт започва да действа от 1 януари
©

Фискалният пакт на Европейския съюз, тежко извоювана стъпка в посока на по-тясна икономическа координация, съгласувана като част от усилията на блока да се обуздае изтощителната дългова криза, влиза в сила във вторник, 1 януари, предаде АФП.

Финализирано през март, 25 от 27-те страни членки приеха „правилото за балансиран бюджет” в пакта, което има за цел да гарантира, че правителствата вече няма да се разпростират върху масивни бюджетни дефицити, които станаха причина за дълговата криза и почти предизвикаха краха на еврото. „Пактът за фискална стабилност” предвижда наказания за правителствата, нарушили правилата за ограничаване на дефицитите и дълга, осигурявайки степен на централноевропейски надзор.
Клаузата за балансиран бюджет трябва да бъде вписана в местните законодателства и за предпочитане да бъде заложена в националните конституции, с цел в бъдеще да бъде трудно нейното променяне и заобикаляне.
Британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. отказа да подпише това, което Лондон смята за допълнително посегателство от страна на Брюксел в ключови национални права за определяне на данъците и приоритетите в разходите. Към съпротивата на Великобритания се присъедини и скептичната Чехия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1107 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини