Бенямин Нетаняху се готви да управлява пак

  • 28 декември 2012 15:14

  • 701
  • 0
Бенямин Нетаняху се готви да управлява пак
©

Партията на израелския премиер Бенямин Нетаняху "Ликуд" се очаква да спечели парламентарните избори на 22 януари, макар че нараства популярността на крайнодясна партия, противопоставяща се на създаването на палестинска държава, предаде Ройтерс, като се позова на социологически проучвания.

Две от три изследвания сочат, че дясната партия "Ликуд" губи гласове в полза на крайнодясната религиозна партия на Нафтали Бенет "Еврейски дом" и на раздробен левоцентристки блок. Все пак всички предричат появата на силна дясна коалиция в 120-местния парламент, която ще осигури на Нетаняху още един мандат. Според публикувано от ежедневника "Йедиот ахронот" проучване "Ликуд" ще спечели 33 места - с четири по-малко от прогнозите преди месец. Проучване в "Джерузалем пост" показа, че само преди две седмици местата на партията паднаха до 34 от 39. Според изследване на в. "Маарив" "Ликуд" ще получи твърдо 37 места. Без мнозинство в парламента партията на Нетаняху ще трябва да се обедини с други партии за съставяне на правителство.

Премиерът може да избере Бенет и ултраортодоксални партии или да се съюзи с представители на левоцентристкия блок. Във всички проучвания лявата Партия на труда е на второ място, като тя би спечелила 17 или 18 места. Платформата на партията на Бенет отхвърля решение с две държави на спора с палестинците и твърдо подкрепя строителството на еврейски селища на окупирания Западен бряг - проблем, който спря мирните преговори, посочва Ройтерс. Според всички проучвания подкрепата за него расте, като той би спечелил между 12 и 14 места.

Последвайте канала на

БТА
701 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини