Нападения на вълци в две видински села

  • 28 декември 2012 14:25

  • 3635
  • 1
Нападения на вълци в две видински села
©

Нападения на вълци са регистрирани в селата Репляна и Търговище, забелязани са вълци и в селата Ружинци и Бело поле. Това каза за Радио „Фокус”-Видин Даниел Ванков, председател на Ловно-рибарско сдружение „Миджур”.

Щетите не са големи, но има разкъсани овце и кози. „Дни преди Коледа е отстрелян и вълк в Чупрене. Екземплярът е интересен и доста голям”, обясни Ванков.

Най-големият вълк в страната е отстрелян преди две години в тяхното сдружение от членове на дружинката в село Праужда. Вълкът, отстрелян в Чупрене, ще бъде може би втори по големина. Ванков бе категоричен, че нападенията от вълци не са били от глутници. Спазването на правилата за лов е проблем на всяка дружинка, каза Ванков.

Постоянно се правят инструктажи, ловците се подписват при всеки инструктаж.  „Всеки ловец знае – стреля се по ясно видима цел. Снабдили сме ловците със светлоотразителни жилетки, шапки, ленти. Но, има хора, които не го спазват”, допълни Ванков. Двете мечки, чиито следи бяха забелязани още през лятото, са останали да зимуват в Държавния ловен район. „Едната мечка се движи в района на село Чупрене, другата в село Стакевци. Мечките са снимани”, обясни председателят на Ловно-рибарското сдружение. При контактите, които са имали с ловци от Сърбия е установено, че мечките не са преминали сръбската граница. „Дошли са от Централна Стара планина. Там явно са станали повече и те си търсят нови места и храна и увеличават ареала си”, обясни Ванков.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3635 1

Коментари 1

Добави коментар
aaa

2012.12.28 | 19:41

1
i valcite vulgaristanski oskotiaha :)

Добави коментар

Водещи новини