Намериха лек за опасен щам на маларията

  • 28 декември 2012 12:15

  • 2695
  • 0
Намериха лек за опасен щам на маларията
©

Нов метод за лечение на един от опасните щамове на паразита Plasmodium, причиняващ малария, бе открит от израелски учени. За това съобщи сайта за иновации nocamels.com, цитиран от Econ.bg.

И до днес маларията остава най-смъртосното заболяване в света
. Над един милион души, живеещи предимно в развиващите се страни, ежегодно стават жертва на болестта, причинена от различни щамове на паразита, предаван от комарите от вида Anopheles, пише inews.bg.

Медицинският свят все още търси ефективна ваксина срещу смъртоносния паразит, който засяга предимно бременните жени и децата на възраст до пет години.

Разбирайки как най-опасния щам – Plasmodium falciparum, се крие от зоркото око на имунната система, учените от Еврейския университет в Йерусалим са проправили път за развитието на нови подходи за лечение на смъртоносната инфекция.

Новото знание може да доведе до стратегии за нарушаване на способността на паразита да "лъже" организма ни и да даде на възможност на имунната система сама да изчисти инфекцията и да преодолее болестта. А това би било огромен успех, взимайки предвид факта, че въпросният щам Plasmodium falciparum е отговорен за 90% от смъртните случаи.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини