Проучваме общо шест терена за шистов газ

  • 08 юли 2011 12:59

  • 2562
  • 4
Проучваме общо шест терена за шистов газ
© Интернет

Това обяви проф. Кристалина Стойкова от Геологическия институт на БАН, която ръководи научна група за изследване на шистовия газ у нас.

Тя обясни, че страната ни е обявила на търг четири терена в Североизточна и още два в Централна Северна България.

Досега конкурс е спечелен само за района на Нови пазар, където проучвания ще прави американската компания "Шеврон". Припомняме, преди дни общинарите от града обявиха, че ще обжалват решението на правителството за сключване на договор за проучване на добив на шистов газ.

За другите блокове още не е завършил конкурсът, каза Стойкова. По думите й проучванията за шистов газ по нищо не се различават от тези, които се правят за конвенционален газ и нефт.

До момента в България са направени над 2 хиляди такива сондажа и няма никакви съмнения в методиката. Няма и опасност от замърсяване на водите и на почвите - подчерта професор Стойкова.

Последвайте канала на

БТА
2562 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ПРОТИВНИК НА ДОБИВА

2012.01.19 | 19:40

4
ДА АМА НЕ......Нека да не си въобразява,че сме невежи тази г-жа.Добива на Шистов ГАЗ ще доведе до необратими поражения на околната среда и нас самите. НЕКА НЕ ГО ПОЗВОЛЯВАМЕ!
Боби

2012.01.16 | 17:14

3
Стойкова да вземе да попрочете нещо по въпроса, как може да изказва такива некомпетентни мнения?!!! Разликата в добива на шистов газ е огромна - прилага се хидравличен удар, при който се ползват около 600 силно токсични химикала, които ВИНАГИ превръщат околността в екологична катастрофа. Освен това се сондира хоризонтално на десетки километри под земята и се ползват взривове, което увеличава многократно засегнатите региони!
ИВАЙЛО

2012.01.16 | 13:06

2
ОПАСНОСТ ИМА И ТО ГОЛЯМА !
ivan

2011.07.08 | 14:09

1
http://balgariiunaci.blogspot.com/

Добави коментар

Водещи новини